Mali vandaag naar de stembus omdat het buitenland dat wil

Verkiezingsposters in Gao.
Verkiezingsposters in Gao. Foto AP / Rebecca Blackwell

Onder druk van Frankrijk, Amerika en de Verenigde Naties zijn er vandaag presidentsverkiezingen in Mali. Die moeten een streep trekken onder een periode van chaos en geweld. Het Franse leger viel in januari van dit jaar Mali binnen, om te strijden tegen moslimextremisten en Toearegs die het noorden van het land bezet hielden.

Onze correspondent Koert Lindijer legde deze week in de krant uit waarom er geen slechtere tijd is om verkiezingen te organiseren in Mali dan eind juli.

“De zware regens zijn begonnen, boeren zijn druk met planten en nomaden trekken naar de ontluikende grasgronden. De wegen waarover het verkiezingsmateriaal alle uithoeken van het moeilijk bereisbare land moet bereiken, veranderen in modderpoelen. Bovendien is het ramadan en na uren vasten raakt de geest verdwaasd en het lichaam uitgeput bij temperaturen van boven de veertig graden.”

Secretaris-generaal Ban ki-Moon van de Verenigde Naties voorspelde al dat de verkiezingen “niet perfect” zullen zijn. Regeringsvertegenwoordigers zijn nog nauwelijks in het noorden teruggekeerd en in Kidal, bastion van de opstandige Toearegbevolking, werden enkele dagen geleden nog verkiezingsfunctionarissen ontvoerd (die overigens weer zijn vrijgelaten). De voormalige Nederlandse minister van Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders, die nu hoofd is van de net begonnen vredesmissie van de VN in Mali, vertelde aan Lindijer waarom er toch verkiezingen zijn.

“Er bestaat behoefte aan stabiliteit. Er is geen legitieme president en daarom zeggen veel Malinezen dat deze verkiezingen een nieuw begin kunnen betekenen. Iedereen heeft het gevoel dat er iets moet gebeuren, maar niet iedereen weet wat”.

De overheid functioneert nauwelijks meer en aanhangers van extremistische groepen kunnen daarvan gebruik maken om aanslagen te plegen. Kortom, Mali verkeert nog steeds in shocktoestand. Ondanks de tekortkomingen bij de gang naar de stembus moeten de verkiezingen daaraan een einde maken.

Een man zoekt zijn naam op de lijst met stemmers in een schoolgebouw, omgebouwd tot verkiezingslokaal, in Gao. Foto AP / Rebecca Blackwell

Aan de verkiezingen doen 28 kandidaten mee. Lindijer:

“Allen beloven Mali weer trots te maken en weer waardigheid te geven. En verzoening te brengen, tussen landbouwers en veehouders, tussen de licht gekleurde Toearegs in het noorden en de zwarten in het zuiden. Er dingen zelfs voor het eerst twee vrouwelijke kandidaten mee.”

In de eerste ronde zal vermoedelijk geen enkele kandidaat de vereiste 50 procent plus van de stemmen behalen en een tweede ronde ruim twee weken later is waarschijnlijk. De drie grootste kanshebbers zijn ex-premier Ibrahim Boubacar Keita, ex-minister van Financiën Soumaila Cisse en Dramane Dembele van de voormalige regeringspartij Adema.

“Stem hoop”. Foto AP / Rebecca Blackwell