Lewis Hamilton wint in Hongarije zijn eerste GP van het seizoen

Formule 1-coureur Lewis Hamilton tijdens zijn winnende race op het circuit in Hongarije. Foto Reuters/ Bernadett Szabo

De Britse Formule 1-coureur Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Hongarije gewonnen. Het is zijn eerste overwinning van het seizoen en de eerste in dienst voor Mercedes. Op de Hungaroring bleef hij Kimi Raïkkönen (Lotus) en Sebastian Vettel (Red Bull) voor. De Nederlander Giedo van der Garde (Caterham) reed naar een fraaie veertiende positie.

De overwinning van Hamilton, wereldkampioen in 2008, was zijn 22ste in de Formule 1. In de WK-stand blijft Vettel de leider met 172 punten. Räikkönen springt over Alonso heen en heeft nu 134 punten, één meer dan de Spanjaard. Hamilton staat met 124 punten vierde in het klassement.

Geen moment in problemen

Hamilton had in Hongarije zijn derde poleposition op rij veroverd en op het korte bochtige circuit kwam hij geen moment in de problemen. Vettel kwam al vroeg in de race in aanraking met Jenson Button (McLaren) en werd vervolgens belaagd door Räikkönens teamgenoot Romain Grosjean. De Fransman sneed echter na een touché met Button af via een uitloopstrook en kreeg een stop-and-go penalty.

In de slotfase raakte Vettel zijn tweede plaats kwijt aan Räikkönen toen hij zijn derde pitstop maakte. De Fin had aan twee stops voldoende en zag Vettel nog wel twee wanhoopspogingen doen om hem in te halen, maar raakte niet van de kook.

Achter Vettel werd diens ploeggenoot Mark Webber vierde, voor Fernando Alonso (Ferrari), Grosjean, Button, Felipe Massa (Ferrari), Sergio Perez (McLaren) en Pastor Maldonado. De Venezolaan scoorde met die tiende plaats het eerste WK-punt voor renstal Williams. (Novum)