Israël en Palestina starten morgen nieuwe besprekingen in VS

Hernieuwde onderhandelingen over vrede tussen Israël en Palestina zullen morgen en dinsdag plaatsvinden in Washington. Dat melden de Verenigde Staten aan persbureau AP. Eerder op de avond willigde Israël een verzoek van Palestina in en gaf het toestemming voor de vrijlating van 104 Palestijnse gevangenen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu tijdens het wekelijkse kabinetsoverleg
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu tijdens het wekelijkse kabinetsoverleg Foto AP/ Ronen Zvulun

Hernieuwde onderhandelingen over vrede tussen Israël en Palestina zullen morgen en dinsdag plaatsvinden in Washington. Dat melden de Verenigde Staten aan persbureau AP.

Het gaat volgens het persbureau om de eerste formele gesprekken, waarin afspraken gemaakt moeten worden over de voortzetting van de onderhandelingen.

Toestemming vrijlaten 104 Palestijnse gevangenen

Eerder op de avond heeft Israël toestemming gegeven voor de vrijlating van 104 Palestijnse gevangenen, die al jaren vastzitten. Dat was volgens persbureau AP een eerste stap richting een voortzetting van vredesoverleg tussen Israël en Palestina na vijf jaar van stilstand.

Premier Benjamin Netanyahu had er bij zijn ministers op aangedrongen dat het van belang was dat de Palestijnen werden vrijgelaten in het kader van een nieuw vredesoverleg. Twee leden van zijn eigen Likud-partij stemden tegen, meldde een autoriteit aan het persbureau.

Vrijlating afhankelijk van voortgang vredesoverleg

De vrijlating van de gevangenen zal in vier fases gebeuren. Elke stap houdt verband met de vooruitgang in de onderhandelingen. Volgens een lijst, door de Palestijnen beschikbaar gemaakt, hebben de gevangenen tussen de 19 en 30 jaar in de gevangenis gezeten vanwege betrokkenheid bij dodelijke aanvallen op Israëliërs.

Voorafgaand aan het kabinetsoverleg waarin gestemd werd over de vrijlating sprak Netanyahu nog over een “moeilijk moment”:

“Dit moment is niet gemakkelijk voor mij, niet voor de ministers in het kabinet en helemaal niet voor de nabestaanden, wier gevoelens ik begrijp. (…) Maar er zijn momenten waarin moeilijke beslissingen gemaakt moeten worden voor het bestwil van het land en dit is daar een van.”

Onderhandelaar Palestina: blij met deze stap

Een onderhandelaar namens de Palestijnen heeft laten weten dat ze blij zijn met het groene licht voor de vrijlating, schrijft persbureau AFP:

“We geloven dat dit een belangrijke stap is en hopen de kans aan te grijpen die ons gegeven wordt door de pogingen van de Verenigde Staten om rechtmatige en duurzame vrede te bewerkstelligen.”

“Klein stapje”

Onze correspondent Leonie van Nierop zei eerder vandaag dat er met de toestemming voor de vrijlating meer sprake is van een ingewilligde voorwaarde dan een belangrijke stap op weg naar nieuwe onderhandelingen:

“Het was een verzoek van de Palestijnen. Op deze manier laat Israël een gebaar van goede wil zien. Maar ze hebben elkaar nog steeds niet ontmoet, dat gebeurt dinsdag. Dan volgen er onderhandelingen over onderhandelingen. Dit is een klein stapje.”

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zei vorige week dat er een basis was voor hernieuwd vredesoverleg tussen Israël en Palestina. Door de inspanningen van Kerry was het al aannemelijk dat er nieuwe ronde van vredesonderhandelingen zou komen, schreef onze correspondent Leonie van Nierop toen in NRC Handelsblad.

“Hoewel er achter de schermen altijd contact is tussen de Israëlische en Palestijnse onderhandelaars en Netanyahu en Abbas op feestdagen beleefd telefoneren, zit het vredesproces al jaren muurvast. Beide partijen konden het al niet eens worden over de voorwaarden voor overleg. Kerry lijkt daar nu wel (bijna) in te zijn geslaagd.

Maar eerdere vredesbesprekingen – de Amerikanen organiseerden ook vredestoppen in 2000 (Camp David) en 2007 (Annapolis) – liepen vast op fundamentele kwesties als de status van Jeruzalem en van de miljoenen Palestijnse vluchtelingen. Ook als partijen elkaar nu wel vinden, moeten ze anderen nog mee krijgen. Hamas weigert Israël te erkennen en de Israëlische kolonisten willen voorlopig niet vertrekken.”