Interim-leiders Egypte dreigen met ferme actie tegen Morsi-aanhangers

Een aanhanger van de afgezette president Mohammed Morsi tijdens een protest vlak bij de universiteit van Kairo in Giza. Foto AP/ Manu Brabo

Als de aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi “over de grenzen van hun vrijheid van meningsuiting” heen gaan, dreigen de overgangsautoriteiten in het land met “ferme en resolute actie”.

Dat zeiden de Nationale Veiligheidsraad in het land, aangevoerd door interim-president Adly Mansour, en de minister van Defensie en legerleider Abdel Fattah al-Sisi in een verklaring vanavond, meldt persbureau AFP. Ze riepen de pro-Morsi-demonstranten, die twee stadspleinen in Kairo hebben bezet, op “meteen afstand te nemen van het van geweld in al zijn vormen en het geweld tegen burgers meteen te staken, in woorden en daden”.

Doden bij begrafenis Morsi-aanhangers

Vandaag waren er bij de begrafenis van gedode aanhangers van de afgezette Egyptische president Mohammed Morsi opnieuw botsingen, waarbij zeker twee mensen om het leven zijn gekomen, schrijft Novum. De Moslimbroederschap heeft haar volgelingen opgeroepen zich te blijven verzetten. Dit weekend zijn er al 80 mensen om het leven gekomen bij demonstraties in het land, meldde het ministerie van Volksgezondheid vandaag.

De door het leger geïnstalleerde interim-president heeft ondertussen de premier volmacht gegeven om zo nodig het leger de bevoegdheid te verlenen burgers te arresteren. De stap wordt gezien als de voorbode van een grootschalig optreden tegen de aanhangers van Morsi of tegen de islamitische militanten die hun aanvallen op militairen en politieagenten in de Sinaï hebben opgevoerd.

Minister van Buitenlandse Zaken roept op tot kalmte

Nabil Fahmy, de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken, maande in een interview met de BBC vandaag beide kanten op tot kalmte. Hij zei dat de regering graag vooruit wil, maar dat een vereiste daarvoor is, dat het geweld en het aanzetten daartoe stopt.

Hij antwoordde ook op kritiek dat sommige leden van zowel het leger als de politie gisteren te ver zijn gegaan:

“Als je mensen hebt die op elkaar schieten aan beide kanten, dan krijg je natuurlijk slachtoffers.”

Kerry: essentieel vreedzaam protest te eerbiedigen

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry heeft de Egyptische autoriteiten gezegd dat het ‘essentieel’ is dat zij het recht op vreedzaam protest eerbiedigen. Hij riep beide partijen op een ‘betekenisvolle politieke dialoog’ aan te gaan om hun land “een stap verder af van de rand te brengen”. De omvang van het bloedvergieten lijkt echter de hoop op een verzoening tussen de twee kampen de bodem in te hebben geslagen, schrijft Novum.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft de veiligheidstroepen gevraagd “op te treden met volledig respect voor de mensenrechten”. Demonstranten maande hij “terughoudendheid te betrachten”.

Mensenrechtencommissaris Navi Pillay veroordeelde het geweld en riep op tot een ‘geloofwaardig, onafhankelijk’ onderzoek:

“Ik vrees voor de toekomst van Egypte als het leger en de veiligheidsdiensten, alsmede sommige demonstranten een dergelijke op confrontatie gerichte en agressieve houding blijven tonen. Aanhangers van de Moslimbroederschap hebben het recht om vreedzaam te protesteren net als iedereen.”

    • Frank Huiskamp