Het eerste uur na de crash van een Boeing

Drie weken geleden crashte er een Boeing 777 van de Zuid-Koreaanse luchtvaartmaatschappij Asiana Airlines op de luchthaven van San Francisco. In een uitgebreide reconstructie beschrijft de San Francisco Chronicle wat er in het eerste uur na zo’n crash gebeurt.

De Boeing 777 van Asiana vlucht 214, een paar dagen na het ongeluk. Foto EPA

Drie weken geleden crashte er een Boeing 777 van de Zuid-Koreaanse luchtvaartmaatschappij Asiana Airlines op de luchthaven van San Francisco. Bij de landing werd de zeewering geraakt en brak de staart van het vliegtuig af. Het toestel vloog in brand, draaide om zijn as en kwam naast de landingsbaan tot stilstand.

In een uitgebreide reconstructie beschrijft de San Francisco Chronicle wat er in het eerste uur na zo’n crash gebeurt. Wat doe je als passagier, stewardess of hulpverlener als eerst bij een ramp van zo’n omvang?

De 291 passagiers - waarvan er 180 gewond zijn geraakt - proberen via de gaten in het vliegtuig of de glijbanen het toestel te verlaten. Uit de hele stad komen tientallen ambulances en brandweerauto’s aangereden. Een van de overlevenden van de ramp overlijdt alsnog: ze wordt aangereden door een brandweerauto. Daarmee komt het dodental op twee. De ziekenhuizen in de omgeving maken zich gereed om de slachtoffers op te vangen.

Het eerste uur na de crash van de Boeing heerst er chaos, hoewel die gepaard gaat met stilte. Iedereen doet zo goed mogelijk zijn werk.

“Perhaps the oddest thing was the near silence. Children and adults alike stood and stared, apparently not quite comprehending what had happened. Flight attendants from the crew of 16 were stationed by evacuation chutes, quietly shepherding passengers away from the plane. Only the sporadic moans of the injured punctured the air.”

Lees het hele verhaal van Kevin Fagan en Vivian Ho op de site van de San Francisco Chronicle (3.279 woorden, ongeveer 15 minuten leestijd).

    • Lex Boon