‘Fraude met subsidie voor zonnepanelen heel eenvoudig’

Zonnepanelen op het hoofdkantoor van energieleverancier Eneco in Rotterdam. Foto ANP/ Lex van Lieshout

Het is heel eenvoudig om misbruik te maken van de subsidieregeling voor zonnepanelen. Iemand die gebruik wil maken van een subsidie hoeft alleen maar een offerte op te sturen en vervolgens maakt het ministerie de subsidie over. Dat meldt RTL Nieuws vanavond.

Het gaat om zo’n 560 euro per geval. Er wordt niet gecontroleerd of de zonnepanelen ook echt zijn aangeschaft. Hans van den Heuvel, hoogleraar Integriteit aan de Vrije Universiteit in Amsterdam noemt het tegenover RTL Nieuws “wel erg gemakkelijk”:

“De subsidie is laagdrempelig, maar de fraude ook.”

Hij noemt de fraude, ook al gaat het hier om relatief lage bedragen, vergelijkbaar met de toeslagenfraude door Bulgaren. Deze kwam onlangs aan het licht:

“Dit ligt in dezelfde lijn. De overheid maakt het mensen wel erg gemakkelijk om misbruik te maken van allerlei voorzieningen. En daar komen we nu pas achter.”

AgentschapNL: expres zo gemakkelijk

AgentschapNL, dat de subsidieregeling uitvoert, is het aanvragen van subsidie juist expres zo laagdrempelig. Op deze manier leidt de regeling “tot zo min mogelijk uitvoeringslasten voor aanvragers en installateurs”. AgentschapNL zegt dat er bij steekproefsgewijze controles van aanvragen “nul fraudegevallen” zijn geconstateerd.

D66-Kamerlid Kees Verhoeven vraagt zich, net als hoogleraar Van den Heuvel, af of het niet heel gemakkelijk is om zo fraude te plegen. Hij gaat minister Kamp van Economische Zaken vragen om opheldering.

Nog 6 miljoen in subsidiepot

In de subsidiepot zat aanvankelijk 51 miljoen euro. Inmiddels maakten 83.000 Nederlanders gebruik van de subsidie, waardoor er nu nog 6 miljoen over is.

    • Frank Huiskamp