Dodental Kairo naar 72 - VS willen onderzoek naar geweld

Aanhangers van de Moslimbroederschap proberen een gewonde man in veiligheid te brengen nadat het leger het vuur opende op een groep betogers. Foto Reuters / Asmaa Waguih

De Verenigde Staten willen een onafhankelijk onderzoek naar het geweld in Egypte. Dat heeft de minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, gezegd. Gisteren kwamen er in Kairo volgens de autoriteiten 72 mensen om het leven bij gevechten tussen de Egyptische politie en aanhangers van de afgezette Egyptische president Morsi.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch stelt dat het merendeel van de slachtoffers is geraakt door kogels in het hoofd, nek of de borst. Vier doktoren die de organisatie heeft gesproken stellen dat de verwondingen laten zien dat de slachtoffers van boven zijn neergeschoten. Dat is in lijn met wat Gehad El-Haddad, woordvoerder van de Moslimbroeders, gisteren tegenover Reuters zei:

“Ze schieten niet om te verwonden, maar om te doden.”

De minister van Binnenlandse Zaken, Mohamed Ibrahim, heeft verklaard dat de politie niet heeft geschoten op de borststreek van demonstranten. Ook beschuldigde hij de Moslimbroeders van het overdrijven van het aantal doden voor politiek gewin.

Kerry: Egypte op cruciaal punt

Egypte staat op een ‘cruciaal’ punt, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry in een reactie op de gewelddadige botsingen.

“Dit is een cruciaal punt voor Egypte. Meer dan twee jaar geleden begon de revolutie. Het uiteindelijke oordeel is nog niet geveld, maar het zal voor altijd belast zijn door wat er nu gebeurt. In deze extreem onstabiele omgeving hebben de Egyptische autoriteiten de morele en juridische plicht het recht op vreedzaam demonstreren en de vrijheid van meningsuiting te respecteren. Het zijn essentiële componenten van het democratische proces dat ze zeggen te omarmen.”

Het geweld doet afbreuk aan de pogingen tot verzoening en democratisering te komen, aldus Kerry, en heeft ook effect op de stabiliteit in de regio. Naast een onafhankelijk onderzoek pleit Kerry ook voor een inhoudelijke politieke dialoog waaraan vertegenwoordigers van alle delen van de Egyptische samenleving deelnemen. Hij riep de machthebbers in Egypte op een eind te maken aan ‘politieke’ arrestaties en alle politieke leiders vrij te laten.

Bekijk de reportage van NOS-correspondent Sander van Hoorn over het geweld.

    • Lex Boon