Zware buien boven Nederland - weerswaarschuwing van KNMI

In delen van het land wordt vandaag noodweer verwacht.
In delen van het land wordt vandaag noodweer verwacht. Foto ANP / Toussaint Kluiters

Vanuit het zuiden trok in de loop van de ochtend een buiengebied Nederland binnen. De onweersbuien gingen gepaard gaan met zeer zware windstoten, hagel en plaatselijk veel neerslag.

Het extreme weer trok in de loop van de ochtend van het zuiden naar het noorden. Het KNMI heeft voor het grootste deel van het land gewaarschuwd voor extreem weer. Voor acht van de twaalf provincies geldt sinds ongeveer 10.00 uur code oranje. Alleen in Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel geldt nog code geel. Code oranje geldt in de drie zuidelijke provincies naar verwachting tot 11.00 uur, elders tot 12.00 uur. Toen in het noorden code oranje van kracht werd, werd in Zeeland alweer teruggeschakeld naar code geel.

Volgens het weerinstituut kunnen lokaal zware windstoten voorkomen van ongeveer 90 kilometer per uur. De buien trekken vanuit het zuiden Nederland binnen. De politie in Zeeland waarschuwt watersporters tijdig een veilig heenkomen te zoeken. In Zeeland, Noord-Brabant en Limburg werd de waarschuwing voor extreem iets na 09.30 uur al afgegeven. Noord- en Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en Flevoland volgden een uur later.

In Zeeland en Noord-Brabant viel op sommige plaatsen in korte tijd meer dan 25 millimeter neerslag. In Eindhoven werden windstoten tot 89 kilometer per uur gemeten, meldt weeronline.nl.

Screenshot buienradar.nl

Het noodweer zorgde even na 11 uur al op verschillende plaatsen in Nederland voor overlast:

Twitter avatar PolLimburg Politie Limburg Indien niet noodzakelijk ga dan niet naar buiten! #voorzorg #noodweer Zie ook: http://t.co/wuJQ76PGQ6 RT svp! http://t.co/4nr7oMb6m8
Twitter avatar jeroenwetzels Jeroen Wetzels Stevige onweersbui boven het centre court van beachvolleytoernooi in Vrouwenpolder. http://t.co/Hredw6oq1E

Temperaturen tot 30 graden in het binnenland

De dag begon op veel plekken nevelig en het is drukkend warm. Doordat op enige hoogte veel wind staat en de onstabiliteit groot is neemt de kans op goed georganiseerde buien toe. Hoe warm het vandaag wordt, hangt ervan hoelang de zon schijnt. Als het een aaneengesloten periode zonnig blijft, kan het in het binnenland gemakkelijk 30 graden worden. Als de zon niet door de wolken komt, liggen de maxima tussen 23 en 28 graden.

Stevige onweersbuien kunnen ook vanavond nog voorkomen. In de nacht volgt een meer aaneengesloten buiengebied, eveneens met onweer. Daarbij kan plaatselijk veel neerslag vallen. Morgen kan er in het oosten nog een bui zijn, terwijl het westen van Nederland geregeld de zon te zien krijgt. De temperatuur ligt tussen 22 en 26 graden.

Na enkele wat koudere dagen kan het vanaf donderdag weer 30 graden worden. Vrijdag en volgend weekeinde neemt de kans op onweersbuien weer toe. (Novum)