‘Zeker 70 doden bij aanval leger op betoging Moslimbroederschap’

Aanhangers van de Moslimbroederschap proberen een gewonde man in veiligheid te brengen nadat het leger het vuur opende op een groep betogers.
Aanhangers van de Moslimbroederschap proberen een gewonde man in veiligheid te brengen nadat het leger het vuur opende op een groep betogers. Foto Reuters / Asmaa Waguih

Bij een aanval van leger en politie op een protest van de Moslimbroederschap in Kairo zijn vanochtend minstens 70 doden gevallen. Dat beweert althans de Moslimbroederschap. Het ministerie van Volksgezondheid spreekt van twintig doden.

Veiligheidstroepen zouden vanochtend vroeg het vuur hebben geopend op een menigte aanhangers van Morsi die een wake hield bij een moskee in de hoofdstad. De politie zou eerst traangas op de menigte hebben afgevuurd, maar kort daarna met scherp zijn gaan schieten. “Ze schieten niet om te verwonden, maar om te doden”, aldus Gehad El-Haddad, woordvoerder van de Moslimbroeders, tegenover persbureau Reuters.

De Egyptische autoriteiten kwamen pas uren na het incident met een reactie. Volgens het ministerie van Volksgezondheid vielen er geen 70, maar twintig doden. Daarnaast raakten volgens het ministerie 177 mensen gewond. Over het precieze dodental blijft onduidelijkheid bestaan. Een verslaggever van persbureau AFP meldde vanochtend 37 lichamen te hebben gezien in een veldhospitaal.

In deze YouTube-video zou een deel van de aanval te zien zijn:

El-Haddad zei op Twitter dat “er overal bloed was” en dat de gebeurtenissen in Kairo van vanochtend nog ernstiger lijken dan het bloedbad in de stad begin deze maand. Toen kwamen tientallen mensen om het leven toen het leger het vuurde opende op een groep betogers van de Moslimbroederschap.

Twitter avatar gelhaddad Gehad El-Haddad dozens of bodies racking up across #Rabaa halls, blood everywhere, aches of pain of bullets still in bodies fill air, worse than #RepGuard
Twitter avatar gelhaddad Gehad El-Haddad this massacre is much bigger than the republican guards massacre and police is retaliating w/ special forces and snipers and thugs

Gisteren massabetogingen voor en tegen Morsi

Het incident van vandaag komt een dag nadat tienduizenden voor- en tegenstanders van Morsi de straat op gingen om te demonstreren. Op het Tahrirplein in Kairo kwam, na een oproep van legerleider Abdul Fattah al-Sisi eerder deze week, een grote menigte bijeen om steun te betuigen aan de militairen. Op diverse andere plekken in Kairo, maar ook in steden als Alexandrië, waren grote aantallen Moslimbroeders op straat.

Bij botsingen tussen tegenstanders en aanhangers van Morsi vielen in heel Egypte gisteren zeker negen doden. Sinds het leger Morsi afzette kwamen bij de politieke onrust in Egypte al meer dan 200 mensen om het leven, onder wie vooral sympathisanten van Morsi.