VS: geen doodstraf Snowden

De Verenigde Staten hebben Rusland verzekerd dat de klokkenluider Edward Snowden niet de doodstraf zal krijgen, en ook niet gemarteld zal worden, als hij wordt teruggestuurd naar Amerika. De voormalige medewerker van de inlichtingendienst NSA houdt zich voor zover bekend al meer dan een maand op in de transitzone van de Moskouse luchthaven Sjeremetjevo. De VS willen Snowden, die informatie aan de pers heeft doorgespeeld over de enorme schaal waarop de NSA telefoon- en internetgegevens verzamelt, berechten voor het openbaar maken van geheime informatie.

De Amerikaanse verzekering aan Moskou kwam vrijdag in een brief van minister van Justitie Eric Holder. Rusland heeft tot nu toe geweigerd Snowden uit te leveren. Snowden heeft in Rusland tijdelijk asiel aangevraagd, en daarbij als reden aangevoerd dat hij bij terugkeer in de VS zal worden gemarteld en de doodstraf moet vrezen.

Volgens de woordvoerder van president Poetin zijn de FBI en zijn Russische tegenhanger FSB in gesprek over Snowden. Hij herhaalde vrijdag nog eens dat Rusland „ nooit iemand heeft overgedragen en ook niemand zal overdragen” aan de VS. Poetin heeft gezegd dat Snowden alleen asiel kan krijgen als hij afziet van activiteiten die de VS kunnen schaden.

De Duitse president Gauck toonde vrijdag in een kranteninterview respect voor Snowden. Hij zei dat de praktijken van Amerikaanse inlichtingendienst hem doen vrezen dat de vrijheid beschadigd wordt. „Wie dit in de openbaarheid brengt, en dat doet als gewetenskwestie, verdient respect.” (Reuters, AP)