‘Vestia-topman had meer dan 3,5 miljoen mee kunnen krijgen’

Erik Staal, de voormalige topman van woningcorporatie Vestia, had bij zijn vertrek meer dan 3,5 miljoen euro bruto kunnen meekrijgen. Dat zegt de advocaat van Staal, Juren Lemstra, vandaag in De Telegraaf. Een woordvoerder van Vestia bevestigt het bericht.

Ex-topman van Vestia Erik Staal zou hebben bedankt voor een nog hogere vertrekpremie.
Ex-topman van Vestia Erik Staal zou hebben bedankt voor een nog hogere vertrekpremie. Foto ANP / Lex van Lieshout

Erik Staal, de voormalige topman van woningcorporatie Vestia, had bij zijn vertrek meer dan 3,5 miljoen euro bruto kunnen meekrijgen. Volgens de voormalige raad van commissarissen zou Staal recht hebben gehad op 4,5 miljoen euro bruto aan eenmalige pensioenaanspraken, maar heeft hij hiervoor “bedankt”. Dat zegt de advocaat van Staal, Juren Lemstra, vandaag in De Telegraaf.

Vestia ging vorig jaar bijna falliet door miljardenspeculatie met rentecontracten (derivaten). De eenmalige uitkering van 3,5 miljoen euro bruto bij Staals vertrek begin februari 2012 veroorzaakte politieke en maatschappelijke ophef. Het nieuwe bestuur van Vestia wil het geld terugvorderen via een juridische procedure. De kasbeheerder van Vestia, Marcel de V, wordt door justitie verder verdacht van fraude met de derivaten; Staal is geen verdachte in deze zaak.

Oorspronkelijk had Staal recht op een pensioen met eindloonregeling (70 procent van het laatstverdiende loon) met schommelende premies. Nadat zijn riante salaris in 2002 al tot ophef leidde, stapte hij later op advies van zijn commissarissen over op een pensioen met vaste premies. Toen de kredietcrisis in 2007 uitbrak en Staals pensioenbeleggingen deels verdampten, beklaagde hij zich bij zijn commissarissen. Oud-commissaris Jeroen Lugte repareerde vervolgens zijn pensioen, wat uiteindelijke leidde tot een reservering van de 3,5 miljoen euro bruto. De woordvoerder van Vestia bevestigt dat destijds ook over ,,een hoger bedrag’’ is gepraat.

Vijf jaarsalarissen in geval van ontslag

Volgens Lemstra had Staal nog meer geld kunnen krijgen als hij zich vorig jaar had laten ontslaan. De woordvoerder van Vestia bevestigt dat Staal in dat geval vijf jaarsalarissen meer had gekregen. Ontslag was destijds echter geen optie: volgens de rentecontracten hadden de banken in dat geval alle financiële verplichtingen ineens kunnen opeisen en was Vestia omgevallen. Onder grote druk stapte Staal op toen de zaak in de media kwam, formeel zonder vertrekbonus.

In Johannesburg in Zuid-Afrika blijkt er verder een villa met zwembad op naam van Staal te staan, meldt De Telegraaf. Staal zou de villa in het jaar 2000 hebben gekocht als voorzitter van Stichting HASA, een hulporganisatie die 500 huizen heeft laten bouwen in in de Zuid-Afrikaanse stad East-London. De villa zou gebruikt worden door een medewerker van HASA. Volgens Lemstra staat de villa puur om administratieve redenen op naam van Staal, omdat een Nederlandse stichting de woning destijds niet zou hebben kunnen kopen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken doet onderzoek naar HASA.