Vakantiegroet uit Hengelo-o-o

Iedere zomer heeft z’n eigen hit, maar niemand weet welk nummer het wordt. Sommige hits gaan een seizoen mee, andere blijven populair, zoals Het werd zomer van Rob de Nijs.

De zomerhit. Ineens is hij er, in het oor gekropen zonder dat je erg in had. De catchy deun, het hopeloos infantiele refrein dat sommigen verleidt tot een groepsdansje, of de onweerstaanbare gimmick, zoals de ‘tropische tukker’ die komiek Jeffrey Spalburg neerzet in zijn lome Hengelo-o-o.

Alles mag in de zomerhit. Op vakantie klinkt alles anders, in rust en onbevangenheid. De liedjes die je dagelijks hoorde op de campingdisco, de muziek die verleidde en opstuwde in de dampende openluchtdisco op het Griekse eiland of de loungeflarden uit de strandtent. Eenmaal thuis zijn ze de soundtrack van zoete zomerherinneringen.

Maar er is wel iets veranderd aan deze muziekromantiek van bloedhete dagen. Werden liedjes voorheen door vakantiegangers meegebracht van de Spaanse costa’s en de Italiaanse badplaatsen – zo werd het sensuele dansnummer Lambada van Kaoma pas een Nederlandse tophit in het nájaar van 1989 – tegenwoordig is met één klik binnen te halen wat de hitlijsten domineert in Italië, Spanje en Frankrijk. Weg dus verrassing of lokale ontdekking. De hits verspreiden zich razendsnel middels een simpele retweet en hebben vaak een kortere levensduur.

De website ‘De Zomerse 50’ geeft al dertien jaar een overzicht van de populairste zomerhits. Iedere zomer wordt de lijst, die in augustus bij 150 lokale radiostations in Nederland en Vlaanderen wordt uitgezonden, opnieuw samengesteld door de bezoekers van de site. „Het draait dit jaar vooral weer om liedjes met een simpele herhaling”, constateert initiatiefnemer Martijn de Lange van TV Enschede FM. „Mi Mi Mi van Serebro en Naughty Boy met La La La. En Hengelo-o-o van Jeffrey Spalburg is nu ook erg in opkomst.” Bij zomerhits worden, als eerder jaren bij The Ketchup Song van Las Ketchup en de Macarena, dansjes verzonnen. „Geen diepzinnige teksten, maar aanstekelijke melodietjes waarop kind en oma, en zelfs de Amerikaanse president Bill Clinton destijds, hun dansje doen.”

Terwijl radiozender Q-music dagelijks zijn temperatuurtrack draait – ‘bij elke temperatuur hoort een zomerse track’ (Bij 25 graden hoor je Walking on Sunshine van Katrina & The Waves), signaleert de Mega Top 50 ook de zonnige muziek op de buitenlandse radiostations. De zomerhit blijft aantrekken, en nu de eerste vakantieregio al weer aan het terugkomen is van de Europese zon, zou het goed kunnen dat het aantal aanvragen voor zonnige heupwiegers bij de Nederlandstalige radiostations stijgt.

De Zweedse dj Avicii doet het in elk geval nu goed in veel Europese landen met zijn van folk naar house culminerende Wake Me Up, met de vocalen van soulzanger Aloe Blacc. Maar de strijd om de grootste zomerhit van 2013 is beslist nog niet gestreden. Een opvallend sterk nummer dat echt beklijft is het Franstalige nummer Papaoutai van de populaire Belgische artiest Stromae. Uitgekomen in mei, maar nu opgepikt en nog op plek 7 in de Nederlandse Top 40. „Papa, waar ben je?”, zingt hij met lichte wanhoop, terwijl de muziek heavy bassen en zwiepende synthesizers met een Congolese gitaarriedel het zware thema verlichten en optillen.

Dat de taalbarrière juist géén probleem is voor de zomerhit, is al vaak bewezen. Een jaar geleden was Braziliaanse muziek de zomertrend met Michel Telo Ai Se Eu Te Pego en daarna bezette Gusttavo Lima in de zomer in Nederland veertien weken lang de bovenste positie met Balada. En wat dacht je van de swinghouse tophit in 2010 No Speak Americano met het Italiaanse refreintje „Pa pa l’americano”.

Terug, tot slot, naar de jaarlijkse Zomerse 50, die als hitlijst zonder tijdbegrenzing natuurlijk ook heerlijke cheesy zomerse evergreens kent. Elk jaar weer wordt naast nieuwe liedjes ook fervent gestemd op Bryan Adams met The Summer of 69, Cliff Richards Summer Holiday en The Beach Boys met Surfing USA. De eer van Nederlandse topscoorder gaat naar Rob de Nijs met Het Werd Zomer. Zucht.

En dan natuurlijk de klassieke seizoensafsluiter: Gerard Cox met ’t Is Weer Voorbij Die Mooie Zomer, dat eind augustus triomfeert op de radiozenders door het hele land.

    • Amanda Kuyper