Twijfels over Icedome

Deskundigen op het gebied van schaatsbaanexploitatie hebben sterke twijfels over de financiële onderbouwing van Icedome Almere. Die toekomstige ijshal kreeg vrijdag de voorlopige gunning van schaatsbond KNSB en sportkoepel NOC*NSF voor de grote internationale toernooien de komende jaren.

De bouw van Icedome kost naar schatting 183 miljoen euro. Volgens directeur Eugène de la Croix van de Haagse ijsbaan De Uithof leidt de lening van die som jaarlijks al tot ruim 18 miljoen aan rente- en aflossingkosten. „De Uithof behaalt een jaaromzet van 6,5 miljoen euro. Stel, Icedome presteert twee keer zo goed als wij en als alle andere ijsbanen van Nederland. Dan vangen ze 13 miljoen euro. Dat is nog steeds veel te weinig om alleen al de kosten aan rente en aflossing op te hoesten.”

De schaatsmarketeers Ron Mulder en Marcel Beerthuizen vinden sommige inkomstenposten van Icedome veel te ambitieus begroot. Sponsoring levert volgens hen geen 4 miljoen euro per jaar op „Een miljoen euro is al knap”, zegt Mulder.

Initiatiefnemer Folkert Buiter meent dat de critici het Almeerse plan niet goed kennen. „Zij baseren zich op voorlopige cijfertjes in het uitgelekte beoordelingsrapport. Daar kun je toch niet op afgaan?”

    • Ingmar Vriesema