Theater Pyongyang - Noord-Korea viert ‘overwinningsdag’

Noord-Koreaanse soldaten tijdens de parade in Pyongyang. Foto AP / KRT

Met een grootse militaire parade heeft Noord-Korea de zestigste verjaardag van het einde van de Koreaoorlog gevierd. Het doel? De wereld imponeren en laten zien dat Noord-Korea tot veel in staat is. De ingrediënten? Duizenden militairen, tanks, raketten en pantservoertuigen.

Hoewel op 27 juli 1953 een wapenstilstand werd overeengekomen en Noord- en Zuid-Korea officieel nog in oorlog met elkaar zijn, staat deze dag in Noord-Korea bekend als ‘Overwinningsdag’. En die dag wordt vooral gebruikt de leider in het zonnetje te zetten. De leider van het meest gesloten land ter wereld, waar zo’n 150.000 tot 200.000 mensen vastzitten in strafkampen .

Militairen in ganzenpas, rijen tanks en tal van raketten trokken op het grootste plein van Pyongyang - de showroom van het regime - voorbij het podium waarop Kim Jong Un naar de troepen salueerde.

De NOS zette de beelden van de parade en de ‘Arirang Massaspelen‘ op een rij:

    • Lex Boon