Tekenfilms, kamermuziek en dance

Vooruitblik op de kunst van dit weekeinde en daarna; een recensieoverzicht van vijf lopende kunstzaken.

Liza Ferschtman met o.a. Enrico Pace in Messiaen en Brahms. Radio 4, 20.02u.

Han Hoogerbrugge

In het Filmhuis Den Haag toont kunstenaar en animatiefilmmaker Han Hoogerbrugge twee recente werken: Parade en Dow Jones III. In beide werken zijn grote groepen stripfiguren, verbeeld in grafisch zwart-wit, onderweg zonder ooit ergens aan te komen. Hoogerbrugge, bekend van zijn dagelijkse internetstrip Prostress, houdt er een existentialistische visie op het leven op na. Zijn strips tonen ons zijn cynische blik op de wereld aan het begin van de 21ste eeuw, maar gaan ook over tijdloze zorgen als ouder worden, angst, seks, dood, religie en vervreemding.

T/m 8 sept in Filmhuis, Spui 191, Den Haag. Inl: www.filmhuisdenhaag.nl

Theaterfestival Boulevard

Het Theaterfestival Boulevard presenteert vanaf 1 augustus elf dagen lang theater, muziek, dans, film en beeldende kunst in ’s-Hertogenbosch. Het festival wil een artistieke broedplaats zijn, door een bijdrage te leveren aan de artistieke en professionele ontwikkeling van jonge en gerenommeerde podiumkunstenaars. Te zien zijn onder meer Blaas van Boukje Schweigman, Rood van NTGent en Spectaculaire Voorstelling van Theatergroep Oostpool. Naast het programma in culturele instellingen in de stad, is veel te zien op verrassende locaties. Het festivalhart ligt aan de voet van de St. Janskathedraal, midden in de binnenstad van Den Bosch.

1 t/m 11 aug, Den Bosch. Inl: festivalboulevard.nl

Delft Chamber Music Festival

Het Delft Chamber Music Festival is sinds zijn oprichting in 1997 uitgegroeid tot een kamermuziekfestival van formaat. Ieder jaar komen in de zomer op uitnodiging van artistiek leider Liza Ferschtman topmusici in de klassieke muziek uit alle hoeken van wereld tien dagen lang naar Delft om met elkaar bijzondere en unieke programma’s uit te voeren in en rondom de Van der Mandele-zaal in Museum Het Prinsenhof. Op deze editie van het festival treden onder meer op: zangkwartet The Hilliard Ensemble, violiste Isabelle van Keulen, bas Robert Holl, pianist Enrico Pace, cellist Torleif Thedéen en violiste Liza Ferschtman zelf.

t/m 4 augustus, Delft. Inl: delftmusicfestival.com

Dance Valley

Begin jaren negentig was Dance Valley een van de eerste dancefestivals in Nederland met internationaal bekende dj’s, meerdere podia en vuurwerkshows. Twee jaar geleden zag de organisatie de Spaarnwoude-vallei echter nog maar moeizaam vollopen. De ‘moeder aller dancefestivals’ was gedateerd en moest stevig concurreren met hippe, kleinschalige nieuwkomers. Het roer ging om, er kwam een compacter festival dat stunt met ticketprijzen. De 19e editie heeft zaterdag 3 augustus negen podia (area’s) met verschillende soorten dancemuziek: van techno, trance tot hardstyle. Grote trekkers zijn Sunnery James & Ryan Marciano, Paul van Dyk en Flexican ft. MC Sef.

3 aug, recreatiegebied Spaarnwoude, Velsen. www.dancevalley.com