Strauss-Kahn vervolgd voor souteneurschap

Dominique Straus-Kahn, de gevallen topman van het Internationaal Monetair Fonds, wordt alsnog aangeklaagd voor zijn seksuele uitspattingen.

Gisteren maakte het Openbaar Ministerie in Lille bekend dat rechters hebben besloten tot een proces. Strauss-Kahn (64) wordt met dertien anderen vervolgd voor de zogeheten Carlton-affaire, genoemd naar het hotel in Lille waar zij hebben deelgenomen aan seksfeesten met prostitués. De aanklacht luidt souteneurschap in vereniging.

In juni hadden de aanklagers zelf besloten om van vervolging af te zien, wegens gebrek aan bewijs. Souteneurschap is in Frankrijk een breed begrip, waaronder ook helpen bij of aanmoedigen tot prostitutie valt. Strauss-Kahn zegt dat hij niet wist dat de vrouwen betaald werden.

Prostitués die voor het onderzoek zijn verhoord zeggen onder andere dat zij seks hebben gehad met Strauss-Kahn in hotels in Parijs en Washington, in 2010 en 2011. Strauss-Kahn was in die tijd voorzitter van het IMF in Washington. In mei 2011 moest hij ontslag nemen omdat een kamermeisje in New York aangifte tegen hem had gedaan wegens verkrachting. Volgens Strauss-Kahn was de seks vrijwillig. De zaak werd geschikt. Later volgden beschuldigingen van andere vrouwen, maar ook die leidden niet tot vervolging. Eerder deze maand ontkende hij in een interview met CNN dat hij een probleem met vrouwen zou hebben.