Singer-songwriter en gitarist J. J. Cale (74) overleden

De Amerikaanse singer-songwriter en gitarist J. J. Cale is gisteren op 74-jarige overleden aan een hartaanval. Dat meldde zijn officiële website vanochtend. Cale, architect van de ‘Tulsa Sound’, werd vooral bekend van de nummers After Midnight en Cocaine, die door Eric Clapton tot hits werden gemaakt.

Cale gold als een inspiratiebron voor andere grote artiesten als Eric Clapton en Mark Knopfler.
Cale gold als een inspiratiebron voor andere grote artiesten als Eric Clapton en Mark Knopfler. Foto JJCale.com

De Amerikaanse singer-songwriter en gitarist J. J. Cale is gisteren op 74-jarige overleden aan een hartaanval. Dat meldde zijn officiële website vanochtend. Cale, architect van de ‘Tulsa Sound’, werd vooral bekend van de nummers After Midnight en Cocaine, die door Eric Clapton tot hits werden gemaakt.

Kort nadat de dood van Cale bekend werd gemaakt, meldden sommige media dat het bericht over zijn dood niet zou kloppen. Mike Kappus, de oprichter van Cale’s management- en boekingsbureau Rosebud Agency, bevestigde de dood van Cale echter per e-mail aan nrc.nl:

Unfortunately, it is true. JJ Cale has passed away - last night at about 8 pm Pacific time at Scripps Hospital in La Jolla, CA after having a heart attack.

Twitter avatar rosebudagency The Rosebud Agency JJ Cale has passed away. We’ve lost a great artist and a great person tonight. He had suffered a heart attack. - http://t.co/t5eNVjv80d

Raspende fluisterzang, heldere gitaarstijl

Cale debuteerde in 1972 met het album Naturally en zou in de decennia daarna nog vele beroemde platen maken, zoals Troubadour en 5. Cale werd bekend om zijn “raspende fluisterzang, ongepolijste nummers en heldere gitaarstijl, die ooit werd gepopulariseerd door Mark Knopfler”, aldus recensent Sjoerd de Jong in 2004 in NRC Handelsblad. Cale heeft een “mijmerend oeuvre met wortels in blues, countryrock en jazz, dat altijd klonk alsof het werd gespeeld met een stel vrienden achterovergeleund op de sofa.”

De muziek van Cale zou vele grote artiesten beïnvloeden, onder wie Clapton en Knopfler en diens band Dire Straits. Over het leven van Cale werd in 2006 de documentaire ‘To Tulsa and Back’ gemaakt, genoemd naar zijn album uit 2004.

http://www.youtube.com/watch?v=f-9x6dRPzgM