Rabo’s RendeMix, Vanguard en BlackRock

Slechts anderhalf miljard euro van honderdduizend klanten is belegd in Rabo’s RendeMix – een fractie van wat Rabobank in totaal beheert van particulieren. Waarom wijdt deze column dan al drie afleveringen aan dit product?

Omdat RendeMix bij de Nederlandse grootbanken de doorbraak markeert van ‘passief’ beleggen in indexfondsen en trackers (ETF’s), die automatisch mandjes onderliggende waarden volgen, meestal indices. Dat betekent grotere eenvoud en transparantie, betere spreiding en vooral drastisch lagere kosten.

Anders gezegd: minder risico, meer rendement en lagere verliezen voor Jan de Belegger. Alleen hebben de banken te lang te gemakkelijk geld verdiend door hun klanten dure en matig renderende actief beheerde fondsen te verkopen. Gaan zij nu echt hun leven beteren?

Peter van der Slikke is „ontzettend blij” met het nieuwe RendeMix, waarin Rabo vijf actief beheerde Robeco-mixfondsen – gemengde beleggingen in aandelen en obligaties – verving door vijf van BlackRock. Dat is onverwachte lof. In zijn boek Ontmaskerd hekelde Van der Slikke vorig jaar Rabo, Robeco, ING en ABN Amro, omdat zij particuliere beleggers zo slecht bedienden. Zelf verliet hij om die reden ABN Amro en begon voor zichzelf. Sindsdien belegt hij het geld van zijn klanten uitsluitend passief.

RendeMix-beleggers betalen jaarlijks 0,27 tot 0,34 procent van hun kapitaal aan BlackRock, afhankelijk van het gekozen mixfonds, en 0,2 procent aan Rabo (minimaal 20 en maximaal 120 euro). „Netjes”, vindt Van der Slikke.

Maar waarom, zo vraagt hij zich af, is Rabo niet met Vanguard in zee gegaan? Deze andere grote Amerikaanse aanbieder van passieve producten is doorgaans nog goedkoper. Bovendien verkoopt Rabo „al jaren” Vanguard-fondsen aan haar klanten. Beide reuzen verhogen hun inkomsten door de onderliggende effecten onder hun producten uit te lenen. Alleen geeft Vanguard de opbrengst voor 100 procent door aan de belegger, terwijl BlackRock 40 procent voor zichzelf houdt. „Onze relatie met Vanguard was en is uitstekend”, reageert Rabo. Alleen biedt Vanguard in Nederland geen mixfondsen aan zoals in RendeMix. Vandaar de keuze voor BlackRock.

Van der Slikke deed de mixfondsen van BlackRock enkele jaren geleden juist in de ban, vanwege de hogere kosten. In Rabo’s RendeMix ziet hij die „helemaal niet meer terug”, constateert hij verbaasd. Hoe kan dat nou? Omdat de mixfondsen in RendeMix exclusief maatwerk zijn van BlackRock voor Rabobank, aldus beide grootmachten. Inclusief drastisch lagere kosten: 0,2 plus 0,27 tot 0,34 procent. What you see is what you get, houden Rabo en BlackRock vol. „No catch. Geen addertje.”

Onderzoeker Dennis van Leeuwen van Fondshuis.nl vindt het maar raar dat BlackRock exclusief voor Rabo zou afzien van kosten die het normaal wel declareert. „Is BlackRock een liefdadigheidsinstelling geworden?”

Het antwoord krijgen we pas over een paar jaar. Blijft RendeMix structureel achter bij zijn markten, dan heeft Van Leeuwen gelijk. Zo niet, Rabo en BlackRock.

Joost Ramaer schrijft wekelijks over beleggingszaken.

    • Joost Ramaer