Rabobank gaat in Rotterdam leaseauto’s delen

De leaseauto delen met een collega. Er wordt al jaren over gesproken, maar Rabobank Rotterdam en SnappCar Business brengen het nu in de praktijk. Dat heeft autoleendienst SnappCar bekendgemaakt.

Medewerkers van Rabobank Rotterdam kunnen hun leaseauto delen met collega’s die een auto nodig hebben tijdens werktijd. „Naast een hoger rendement van het wagenpark willen wij bevorderen dat medewerkers bewuster en spaarzamer omgaan met de auto”, zegt Coert Beerman, directievoorzitter van Rabobank Rotterdam. Bij deze bank werken 700 mensen, die over 100 leaseauto’s beschikken.

„Het delen van leaseauto’s tussen collega’s past bij een mentaliteitsverandering in de maatschappij waarbij niet het bezit maar de beschikbaarheid van goederen voorop staat”, zegt Beerman. „Het stimuleert mensen om beter na te denken over het autogebruik, en om per rit de meest efficiënte vervoerwijze te kiezen.”

Voor het reserveren en overdragen van de auto maken de medewerkers gebruik van het onlineplatform van SnappCar Business. Medewerkers krijgen daar inzicht in de auto’s die beschikbaar zijn en kunnen een auto naar keuze reserveren. Vervolgens maken zij een afspraak om de sleutel uit te wisselen.

Binnenkort beschikken alle leaseauto’s over zogeheten in-car-technologie waarmee via een app toegang wordt verschaft tot de auto. Dan hoeft er dus geen afspraak meer te worden gemaakt om de sleutel over te dragen.

Medewerkers met een leaseauto worden met een vergoeding van 0,15 euro per kilometer aangemoedigd om deel te nemen. De collega die huurt hoeft niets te betalen. Dat huren levert de bank immers een besparing op, want de werkgever declareert geen reiskosten. Rabobank hoopt zo met minder leaseauto’s toe te kunnen.

In Nederland heeft het particuliere platform SnappCar meer dan 25.000 deelnemers. Autobezitters kunnen hun auto te huur aanbieden op de website en daarbij zelf de beschikbaarheid en de huurprijs bepalen. De huurder betaalt voor de allrisk-verzekering, en betaalt een toeslag van 10 euro per dag of 5 euro per halve dag voor de dienstverlening van SnappCar.