Opinie

Oude inzichten voor je loopbaan

De helft van de werkende mensen in het Westen is ontevreden met zijn loopbaan en zou er graag iets aan veranderen. Maar velen durven te stap van dromen naar doen niet te zetten. Hoe dat komt en wat je eraan kunt doen is waar Roman Krznaric zich op richt in zijn boek How to find fulfilling work.

Nu verschijnen er heel wat van dit soort boeken, maar Krznaric is interessant omdat hij is verbonden aan The School of Life in Londen. Net als de veel bekendere oprichter van dit instituut, filosoof en schrijver Alain de Botton, rijgt hij op een lichte en speelse manier filosofische inzichten, literatuur, psychologie, geschiedenis en biografische verhalen aan elkaar. Regelmatig onderbroken door de waarschuwing dat simpele antwoorden die voor iedereen gelden niet bestaan als het om grote levensvragen gaat.

Een van de favoriete verhalen van Krznaric is dat van Laura van Bouchout. Een Belgische vrouw die tussen haar 29ste en 30ste verjaardag naast een parttimebaan, dertig verschillende banen uitprobeerde. Ze was onder meer: creative director bij een reclamebureau, lid van het Europese Parlement, directeur van een kattenhotel en manager van een jeugdherberg. De belangrijkste les van Van Bouchout (die zelf vorig jaar Jobshopper schreef over haar ervaringen) luidt: eerst doen, dan denken. We kunnen erg lang peinzen over de ideale baan, maar pas als je een bezigheid een paar dagen uitprobeert, weet je of het iets voor je is. Net als met het zoeken naar een partner. Daten werkt beter dan eindeloos knutselen aan lijstjes met criteria waaraan de ideale kandidaat moet voldoen.

Volgens Krznaric kunnen we op drie manieren experimenteren à la Van Bouchout. We kunnen allereerst een tijd lang onze loopbaan onderbreken en verschillende banen uitproberen. De tweede manier is het maken van kleine uitstapjes vanuit of naast je baan. Nieuwe projecten, cursussen, vrijwilligerswerk, dat soort dingen.

En de derde mogelijkheid is het voeren van gesprekken met mensen in allerlei functies zolang ze maar iets heel anders doen dan jijzelf op dit moment.

Geen groots, meeslepend, vernieuwend advies, maar wel bruikbaar. Daarmee past het perfect in de benadering van The School of Life. Dit instituut voor praktische levenswijsheid bestaat nu vijf jaar en biedt dagelijks cursussen aan met titels als How to be confident, How to make a difference en How to reach your potential. De meeste duren een avond, kosten 20 tot 40 pond per persoon en zijn steevast uitverkocht. Daarnaast wordt er therapie aangeboden en kun je er op zondag kerkdiensten voor atheïsten bezoeken.

Krznaric, De Botton en hun collega's voelen de tijdgeest goed aan. Veel mensen worstelen met grote vragen op het gebied van werk, relatie en zingeving, maar hebben geen trek in grote antwoorden. We verwachten meer van ons werk dan uren maken en salaris ontvangen, maar geloven niet in droombanen en de ultieme carrièretip.

The School of Life-docenten sluiten aan bij deze ambiguïteit. In plaats van één antwoord te bieden of één methode aan te prijzen, vertellen ze op voorhand dat ze ook niet de oplossing hebben, maar wel enkele – vaak oude – inzichten kunnen aanreiken die stimuleren, provoceren en zonodig troost bieden.

Een plezierig Europees geluid tegenover het Amerikaanse geweld op het gebied van managementboeken en zelfhulp, waarbij het net ietsje te vaak draait om drie nieuwe stappen die gegarandeerd tot succes leiden.

Ben Tiggelaar is gedragsonderzoeker, trainer en publicist en schrijft elke week over management en leiderschap

Marike Stellinga is met vakantie.