Officiële dodental gevechten Kairo op 65 - Moslimbroeders: 120 doden

De lichamen van slachtoffers van de gevechten tussen de Egyptische politie en demonstranten bij een veldziekenhuis in Kairo. Foto AP / Manu Brabo

Bij gevechten tussen de Egyptische politie en aanhangers van de afgezette Egyptische president Morsi zijn in Kairo zeker 65 doden gevallen. Dat is het officiële aantal dat het ministerie nu naar buiten heeft gebracht. Volgens de Moslimbroederschap ligt het werkelijke aantal bijna twee keer zo hoog en zijn er zeker 120 mensen om het leven gekomen.

Over het aantal slachtoffers is de hele dag al onduidelijkheid. Eerder vandaag beschuldigde de minister van Binnenlandse Zaken, Mohamed Ibrahim, de Moslimbroeders van het overdrijven van het aantal doden voor politiek gewin. Ook zou de politie volgens hem niet het vuur hebben geopend op de demonstranten.

‘Ze schieten om te doden’

De Moslimbroeders beweren het tegenovergestelde. Veiligheidstroepen zouden vanochtend vroeg het vuur hebben geopend op een menigte aanhangers van Morsi die een wake hield bij een moskee in de hoofdstad. De politie zou eerst traangas op de menigte hebben afgevuurd, maar kort daarna met scherp zijn gaan schieten. “Ze schieten niet om te verwonden, maar om te doden”, aldus Gehad El-Haddad, woordvoerder van de Moslimbroeders, tegenover Reuters.

In ieder geval is dit het hoogste dodental sinds Morsi op 3 juli werd afgezet na dagen van protest tegen hem. Ook in Alexandria zouden sinds gisteren negen mensen zijn omgekomen bij gevechten. In het hele land raakten 750 mensen gewond, waarvan 270 mensen in Kairo.

GISTEREN MASSABETOGINGEN VOOR EN TEGEN MORSI

Het incident van vandaag komt een dag nadat tienduizenden voor- en tegenstanders van Morsi de straat op gingen om te demonstreren. Op het Tahrirplein in Kairo kwam, na een oproep van legerleider Abdul Fattah al-Sisi eerder deze week, een grote menigte bijeen om steun te betuigen aan de militairen. Op diverse andere plekken in Kairo, maar ook in steden als Alexandrië, waren grote aantallen Moslimbroeders op straat.

Bij botsingen tussen tegenstanders en aanhangers van Morsi vielen in heel Egypte gisteren zeker negen doden. Sinds het leger Morsi afzette kwamen bij de politieke onrust in Egypte al meer dan 200 mensen om het leven, onder wie vooral sympathisanten van Morsi.

    • Lex Boon