Nu officieel: maffia ook in Rome

Tientallen arrestaties, vrijdag in een grote actie tegen de maffia, laten zien dat de georganiseerde misdaad ook in Rome een stevige voet aan de grond heeft weten te krijgen.

Een arrestant wordt weggeleid in wat een van de grootste politie-acties ooit in Rome was. Foto AFP

Strandtenten, daar ging het de laatste tijd veel om. Maar ook: restaurants en bars, winkels, kleine bedrijven. Gokmachines, afpersing, lenen tegen woekerrentes. De toewijzing van sociale woningen en andere interessante vergunningen. En natuurlijk de handel in cocaïne. Overal hadden de drie grote maffiafamilies in Rome die vrijdag voor een belangrijke deel zijn ontmanteld, hun tentakels in.

Meer dan vijftig mensen zijn er gearresteerd, in een groots opgezette politie-actie die bij de dageraad begon en voortduurde tot de lunch. Lang is volgehouden dat de maffia Rome links heeft laten liggen. Het rijke Noord-Italië zou voor de Siciliaanse en Calabrese georganiseerde misdaad veel interessanter zijn. Vorig jaar nog suggereerde de prefect van Rome, Giuseppe Peroraro, dat het wel meeviel, vergeleken met het zuiden. „In de hoofdstad bestaat geen militaire controle door de maffiabendes’’, zei hij in een dagbladinterview. Al kon hij de groeiende economische criminaliteit niet wegpoetsen.

Maar de aanklachten tegen de mensen die in Rome zijn gearresteerd, laten er geen twijfel over bestaan: misdadige samenzwering van maffiose aard. Uit steden iets ten zuiden van Rome komen al jaren signalen dat daar maffiabendes actief zijn: moorden, aanslagen, bedreigingen. Maar uit de arrestaties en tenlasteleggingen van vrijdag valt maar één conclusie te trekken, schrijft de krant La Repubblica. „De maffiabendes, die al aanwezig waren in de zwarte driehoek Fondi, Latina, Nettuno, zijn erin geslaagd zich te organiseren en hebben zich gestructureerd ook in Rome weten te wortelen.’’

Drie namen vallen hierbij, drie grote families van Siciliaanse afkomst waren er in Rome actief. De Fasciani, de Triassi, en de D’Agati. Een jaar of zes geleden leken die families aan het begin te staan van een onderlinge strijd. Een lid van de familie Triassi werd twee keer binnen één jaar in zijn been geschoten. Maar al snel besloten zij dat er genoeg voor iedereen was. Gisteren bleek dat bij de toekenning van vergunningen voor lucratieve strandtenten in de badplaats Ostia, een focus in de politie-actie en administratief een deelgemeente van Rome, zorgvuldig iedere familie een deel had gekregen.

„Er bestaat in Rome een stilzwijgend akkoord tussen de maffiabendes om gewelddaden te vermijden’’, constateerde openbare aanklager Giuseppe Pignatone vorig najaar al. „In de hoofdstad is ruimte voor iedereen, en het is beter voor de bazen niet de aandacht van politie en justitie te trekken en geen maatschappelijke opschudding te veroorzaken.’’

Hij waarschuwde toen in algemene lijnen wat gisteren in veel gedetailleerde aanklachten werd uitgewerkt: „De stad Rome ziet een exponentiële groei van de hoeveelheid geld van twijfelachtige oorsprong.” Hij wees erop dat in veel faillissementen de hand van de maffia werd vermoed, omdat financiële problemen van bedrijven vaak een moment zijn waarop maffiafamilies proberen binnen te komen in de ‘gewone’ economie.

Vrijwel tegelijkertijd met Rome zijn vrijdag in Calabrië een reeks arrestaties verricht in een groots opgezette anti-maffia-actie. Hierbij werden meer dan zestig mensen aangehouden.

    • Marc Leijendekker