Naaktlopen en dan brommers kiek’n

Zwarte Cross, het muziekfestival dat tevens een motorcross is, begon gisteren met een bijzondere actie: naakte demonstranten namen het op voor Pussy Riot.

450 vrijwel naakte mannen en vrouwen, bezig aan The Naked Run For Freedom. Foto Merlin Daleman

Modder, hitte en een hobbelig parcours deerden hen niet of nauwelijks. 450 bijna naakte mannen en vrouwen bedwongen gisteren te voet een deel van het circuit van de Zwarte Cross, met gymschoenen en motorhelm als attributen.

The Naked Run For Freedom was een protestmars voor vrijheid van meningsuiting in Rusland, met name voor de twee leden van de punkgroep Pussy Riot die nog steeds gevangenzitten na hun veroordeling voor het zingen van blasfemische teksten in een kerk.

Jekaterina Samoetsevitsj, het enige lid van Pussy Riot dat op vrije voeten is, opende de blote duurloop via een Skype-verbinding met Rusland. Samoetsevitsj zou eerst persoonlijk aanwezig zijn op de Zwarte Cross, maar leden van organisator Amnesty International achtten dat om veiligheidsredenen niet wenselijk. Over haar ongestoorde terugkeer naar Rusland bestond twijfel.

Ze verklaarde deze week blij te zijn met de Nederlandse actie, omdat de kwestie in Rusland veel minder publiciteit heeft gekregen dan in de rest van de wereld. Samoetsevitsj was kort te zien op het televisiescherm voor de duizenden belangstellenden rond het circuit, waar kort daarvoor nog een carnavalsparade van buitenissige voertuigen rondtufte.

Na een simpel aftellen vulde de natgeregende modderbaan zich met zwoegende, puffende en soms ook voortvarend doorhollende naaktlopers. Een gedenkwaardig evenement, vond de presentator die beloofde dat er volgend jaar 450 standbeelden voor deze helden op het festivalterrein zullen staan.

De ludieke actie past bij de sfeer van vrolijke anarchie die op de Zwarte Cross heerst, met een kinderprogramma op een ‘Blagenweide’ waar popgroep The Kik speciaal voor de kleintjes optrad, een cursus blowen door protestzanger Armand in een indianentent en een popprogramma dat schaamteloos retro durft te zijn.

Onder het motto love, peace & music staat de Zwarte Cross dit jaar drie dagen in het teken van de hippiegedachte en de geest van Woodstock, met veel coverbands die onder meer de muziek van The Band, Janis Joplin en Crosby, Stills & Nash brachten.

Welkom in de hemel, vermeldt de entreepoort in de vorm van een wolk waaruit zich het wiel van een motor losmaakt. Op het festivalterrein mengden de meezingers van Guus Meeuwis zich met de grommende zang van een deathmetalband en werden deelnemers aan de brommerrace gesommeerd zich naar de start van de crossbaan te begeven. ‘Brommers kiek’n’ blijft hier volkssport nummer één.

De kermisachtige sfeer werd door Amnesty benut om een Kop van Jut om te dopen in een Kop van Poetin, waar stoere mannen met een zware hamer aan het protest deelnamen.

    • Jan Vollaard