Mul blijkt kameleon

De mul.

Rood is ie maar de vis heeft, als het om wijn gaat, de eigenschappen van een kameleon. Het gratenpakhuisje past zich aan bij alle kleuren. Ik heb er naar tevredenheid een prettige, licht gekoelde pinot noir bij gedronken.

Maar gezien het Zuid-Franse karakter van het gerecht van Marjoleine de Vos vandaag –en vooral vanwege de nadrukkelijke rol die de rouille opeist- zijn rosé en wit uit die contreien geschikter. Omdat deze beter overweg kunnen met de knoflook.

Wat mij betreft zijn er in dit geval ook twee mogelijkheden: Domaine de l’Amaurigue, Côtes de Provence 2012, een lichtkruidige ‘op fruit gemaakte’ rosé van een domein dat in Nederlandse handen is, al jaren een terechte vaste waarde in het Gall & Gall assortiment (€ 8,49).

Of een onalledaagse witte Languedoc uit de enclave La Clape, Château Pech Redon 2011 ‘L’Épervier (€ 11,95).

Een buitengewone biologische blanc die meekleurt met de mul.