Mi mi mi, Hengelo-o-o, Papaoutai. Een selectie van de zomerhits van 2013

De zomerhit. Ineens is hij er, in het oor gekropen zonder dat je erg in had. De catchy deun, het hopeloos infantiele refrein dat sommigen verleidt tot een groepsdansje, of de onweerstaanbare gimmick, zoals de ‘tropische tukker’ die komiek Jeffrey Spalburg neerzet in zijn lome Hengelo-o-o. Een selectie van de zomerhits van 2013.

1. Serebro - Mi Mi Mi

Tamelijk egocentrisch gesteld hupsliedje dat zich belachelijk snel in je hoofd nestelt door het kinderlijk eenvoudig refreintje: “Mi mi mi mi mi, mi mi mi, only mi.” En dan nog eens, alleen het woord ‘only’ te vervangen door ‘sexy’. Ooit bij elkaar gezet door een producer voor het Eurovisiesongfestival, onderstreept dit Russische damestrio Serebro nu de wensen in bikini, bontjassen en tijgerhakken met grote zonnebrillen en vuurrode lippen. Locatie: bij en in zwembad en zee. Ongecompliceerd zomers. Mi Mi Mi is inmiddels een grote hit in de Italiaanse discotheken. In Nederland staat het nummer op de 18de plaats in de Megatop 50.

2. Jeffrey Spalburg - Hengelo-o-o

“Ik neem je mee, waar paardenbloemen bloeien. De groene weides met kippen, varkens, koeien. Het buitenleven ver weg van de grote stad. Op het platteland!” Van cabaretnummer naar internethit. De Surinaamse cabaretier Jeffrey Spalburg heeft een verrassende knaller te pakken met zijn ode aan geboorteplaats Hengelo. De videoclip toont veel boerenfolklore, Spalburg als ‘tropische Tukker’ in zijn boerenoveral en kaplaarzen in de koeienstal. Opvallend: Hengelo zelf is niet te zien in de video die inmiddels bijna 700.000 keer bekeken is op YouTube. Een luie beat, en reggaeslag op gitaar. Waar ook al weer? Hengelo-o-o.

3.Stromae - Papaoutai

Papaoutai kun je zien als de fonetische schrijfwijze van ‘papa, où t’es?’, spreektaal voor ‘papa, où es-tu?’ (papa, waar ben je?). Het is eigenlijk een wat triest liedje. Stromae, achter wie de Rwandese Belg Paul Van Haver schuilt, zingt zijn introspectieve tekst over het missen van een vader. In de videoclip wordt dat benadrukt door een jongetje dat tevergeefs de aandacht van zijn vader trekt. Desondanks is Papatouai een aantrekkelijk Eurodancenummer dat drijft op een herhalende Congolese rumba gitaarriedel. Drie jaar geleden brak Stromae door met Alors On Danse. In België en Frankrijk staat hij nu met zowel Formidable als met Papaoutai in de top 10.

4. Major Lazor – Watch Out For This (Bumaye) ft .Busy Signal, The Flexican and FS Green.

Het aanstekelijke dancehall dansritme, de heerlijke video met de kronkelende lijven en schuddende billen, opgenomen in de straten van Jamaica. Major Lazor, het reggae/dancehallproject van de Amerikaanse producer Diplo, heeft een sterke zomerhit te pakken met Watch Out For This (Bumaye), gebaseerd op het nummer Bumaye van dj The Flexican en rapper Typhoon. Daarvoor gebruikten zij een blazerssample van Maria Lionza van salsalegendes Willie Colon en Ruben Blades. De opzwepende track is inmiddels ook een hit in Frankrijk en Spanje.

5. Bakermat - Vandaag


“We face the difficulties of today and tomorrow, I still have a dream. It is a dream deeply rooted in the American dream. I have a dream that one day this nation will rise up and live out the true meaning of its creed: We hold these truths to be self-evident; that all men are created equal.” De legendarische Martin Luther Kings ‘I Have a Dream’-speech is door de 22-jarige in Markelo geboren dj Bakermat (Lodewijk Fluttert) handig verweven in de deephousesong Vandaag. Bakermat, student psychologie in Utrecht, vlecht door zijn house graag ‘jazzy’ elementen. In Vandaag leidt een smooth-jazz sax met noten als zeepbellen.

6. Avicii - Wake Me Up


Een grote Europese zomerhit; ook in Nederland, waar Wake Me Up al weken op nummer één staat. De Zweedse deejay Avicii (Tim Bergling) heeft een succesvolle samenwerking met de Amerikaanse soulzanger Aloe Blacc (I Need a Dollar). Het folkachtige intro met countrygitaar in Mumford & Sons-stijl is verraderlijk. Daarna barst het los in heuse zomerhouse-anthem (“So wake me up when it’s all over, When I’m wiser and I’m older”) waarop alleen maar gesprongen en geklapt kan worden tot de zon onder gaat.

Wat is uw zomerhit van 2013? Laat het hieronder weten.

    • Amanda Kuyper