Meekleuren met de mul

Rode mul heeft de eigenschappen van een kameleon: het gratenpakhuisje past zich aan bij alle kleuren wijn. Ik heb ’m naar tevredenheid gecombineerd met een prettige lichtgekoelde pinot noir. Maar gezien het Zuid-Franse karakter van het gerecht – en vooral vanwege de nadrukkelijke rol die de rouille opeist – zijn rosé en wit uit die contreien geschikter. Omdat deze beter overweg kunnen met de knoflook. Wat mij betreft zijn er in dit geval twee mogelijkheden: Domaine de l’Amaurigue, Côtes de Provence 2012, een lichtkruidige ‘op fruit gemaakte’ rosé van een domein dat in Nederlandse handen is, al jaren een terechte vaste waarde in het Gall & Gall assortiment (8,49 euro). Of een onalledaagse witte Languedoc uit de enclave La Clape, Château Pech Redon 2011 L’Épervier (11,95 euro; vinoblesse.nl). Een buitengewone biologische blanc die meekleurt met de mul.