Massale uitbraak gevangenis Libië: meer dan duizend gevangenen vrij

In een Libische gevangenis in de buurt van Benghazi heeft een grote gevangenisuitbraak plaatsgevonden. Daarbij wisten meer dan duizend gevangenen te ontsnappen, meldt persbureau AP.

Het zou gaan om de Koyfiya-gevangenis, waar volgens AP het merendeel van de gevangenen een zware straf uitzit. De massale ontsnapping vond plaats op het moment dat er in verschillende steden in Libië kantoren werden bestormd van islamistische politieke partijen. Die krijgen van demonstranten de schuld voor de moord op de mensenrechtenactivist Abdul-Salam Al-Musmari. Hij werd gisteren in Benghazi door onbekenden doodgeschoten. Al-Musmari uitte openlijk kritiek op de Moslimbroederschap.

Het is niet bekend of de ontsnapping van de gevangenen verband houdt met de demonstraties.

Libië ondervindt grote moeite bij het indammen van de vele milities in het land, die grotendeels zijn voortgekomen uit de rebellengroepen die de wapens opnamen tegen het regime van de vroegere dictator Gaddafi.

Vanwege de moord op mensenrechtenactivist Abdul-Salam Al-Musmari werd er op verschillende plekken in Libië gedemonstreerd vandaag. Foto Reuters / Esam Al-Fetori

    • Lex Boon