Massaal protest voor én tegen generaal Sisi

Op het Tahrirplein in Kairo betuigden Egyptenaren vrijdag massaal steun aan het leger, dat president Morsi begin deze maand tot aftreden dwong. Foto Reuters

Honderdduizenden Egyptenaren zijn vrijdag opnieuw de straat op gegaan in Kairo en elders: een deel om steun te betuigen aan de afgezette president Morsi, een ander deel juist om legerbevelhebber generaal Abdul Fatah al-Sisi te steunen in zijn strijd tegen ‘het geweld en het terrorisme’.

Over de opkomst zal opnieuw geruzied worden: beide kampen zullen claimen dat ze met miljoenen waren. De menigte op het Tahrirplein was indrukwekkend en benaderde de gigantische opkomst, ook tegen Morsi, op 30 juni. Ook bij het presidentieel paleis werd er tegen Morsi betoogd.

De meeste aanhangers van Morsi verzamelden zich bij de Rab’a al-Adawiya-moskee in het oosten van de stad en bij de Universiteit van Kairo in Giza. Bij het ter perse gaan van deze krant waren de rivaliserende betogingen relatief rustig verlopen. Wel vielen er ten minste vijf doden en tientallen gewonden bij botsingen in Alexandrië.

Aan beide kanten in Kairo heerste een gemoedelijke sfeer, met veel vrouwen en kinderen in de menigte. Maar die kon niet verhullen dat de toekomst grote gevaren inhoudt.

Het leger heeft de Moslimbroederschap van Morsi een ultimatum gesteld: als ze niet willen meedoen aan de nationale verzoening, „dan zal het leger na de betoging van vrijdag van strategie veranderen”, aldus Sisi.

De Morsi-aanhangers bij de Universiteit van Kairo weten wat dat inhoudt. Zij hebben de toegang tot hun zitactie versperd met zandzakjes. Overal liggen stenen klaar om een aanval af te slaan. Maar de laatste weken is uitvoerig gebleken dat er ook veel vuurwapens in omloop zijn.

„Wij zijn geen terroristen”, zegt Ashraf Zakharia die mee de wacht houdt. „Maar we zijn bang dat we aangevallen worden. Het zijn gevaarlijke tijden.”

„De mensen hier gaan onder geen beding naar huis”, zegt Wael el-Zayed in het mediacentrum van de zit-actie. „Of het leger luistert naar het volk en keert terug naar de kazernes, of er komt een bloedbad.”

Dat generaal Sisi zal inbinden is onwaarschijnlijk. De betoging op het Tahrirplein was een hoogmis van de persoonscultus die rond hem is ontstaan. De straatventers deden gouden zaken met posters, T-shirts en maskers met Sisi erop.

„Alleen Sisi verkoopt nog”, zegt een oude man die zijn winkel heeft gesloten om bij de Sisi-mania aan te haken. Hij heeft al honderd posters verkocht. Van interim-president Adli Mansour, die eigenlijk het staatshoofd is, zijn geen posters te koop.