Machinist ramptrein vast wegens dood door schuld

Een passagierstrein passeert het wrak van de trein die afgelopen woensdag crashte bij Santiago de Compostella. Foto Reuters / Miguel Vidal

De machinist van de Spaanse hogesnelheidstrein die woensdag in de buurt van Santiago de Compostela verongelukte, wordt dood door schuld ten laste gelegd. Dat heeft de Spaanse minister van justitie Jorge Fernandez Diaz vanmiddag gezegd.

Bij het ongeluk vonden 78 mensen de dood. Eerder werd de machinist in hechtenis genomen vanwege roekeloos gedrag. De trein had bij nadering van een scherpe bocht namelijk een veel te hoge snelheid waardoor hij uit het spoor liep.

De machinist, de 52-jarige Francisco José Garzon Amo, werd donderdag in het ziekenhuis opgenomen en behandeld aan een hoofdwond. Inmiddels heeft hij het ziekenhuis verlaten en is hij naar een politiebureau gebracht.

https://www.youtube.com/watch?v=IUuinz3koDw

Machinist had bocht al tientallen keren genomen

Hoewel de machinist inmiddels is vastgezet, zei justitie in Spanje vanochtend dat ij vandaag nog geen getuigenis zal afleggen aan een onderzoeksrechter. Gewacht wordt tot de machinist voldoende hersteld is om in de rechtszaal zijn opwachting te maken.

Het Spaanse spoorwegbedrijf Renfe zei gisteren dat Garzon Amo al dertig jaar in dienst is. Sinds 2000 is hij assistent-machinist en vanaf 2003 had hij alle papieren om zelf de trein te mogen besturen. Hij is volgens Renfe voor het ongeluk al zeker zestig keer het punt gepasseerd waar de trein woensdag uit de rails liep en kende het baanvak dan ook als zijn broekzak, aldus Renfe-directeur Julio Gomez-Pomar.

Bekijk onze fotoserie over de nasleep van de ramp:

    • Pim van den Dool