Leger Syrië verovert belangrijke moskee in Homs

Rook stijgt op na een aanval op Homs. De Khalid Ibn al-Walid-moskee op de foto zou vandaag zijn ingenomen. Foto AFP

Troepen van het Syrische leger hebben in de centraal gelegen stad Homs de historische Khalid Ibn al-Walid-moskee in handen gekregen. Dat meldt het Syrische staatspersbureau SANA. Het is een gevoelige nederlaag voor de rebellen die zich een jaar lang rond het bouwwerk uit de dertiende eeuw hebben verschanst.

Nadat vorige maand het strategisch gelegen stadje Qusair was ingenomen, openden de regeringstroepen een offensief op door rebellen gecontroleerde gebieden in Homs. Zij hebben hiermee de controle gekregen over diverse wijken in de oude binnenstad, die sinds 2011 in handen van de rebellen waren.

De moskee in wat de rebellen de ‘hoofdstad van de revolutie’ noemen was van groot symbolisch belang voor hen. Deze week nam het leger de moskee onder vuur en beschadigde daarbij het graf van Ibn al-Walid, een belangrijk figuur in de islam.

Een luchtfoto van Khalid Ibn al-Walid-moskee die vandaag gemaakt zou zijn

Twitter avatar samersniper samer Khalid Bin Al Waleed mosque
Photo retrieved from the(reconnaissance plane) that was downed by #FSA in besieged #Homs. http://t.co/qBLdxJYtlT

Homs is ook geografisch gezien van groot belang voor zowel rebellen als leger. De belangrijkste snelweg vanuit Damascus richting het noorden en de kust voert door de stad.


Grotere kaart weergeven

‘Uitzichtloze impasse’

Het is de vraag hoe lang het duurt, maar de laatste tijd heeft de Syrische president Bashar al-Assad bepaald het tij mee, schreef NRC Handelsblad onlang. De politieke oppositie is hopeloos verdeeld, rebellen vechten onderling. Westerse landen wachten bij nader inzien nog met de wapenhulp die ze ‘gematigde’ opstandelingen hadden beloofd uit angst dat de wapens bij jihadisten terechtkomen. Het resultaat is feitelijk een uitzichtloze impasse. Mede dankzij de manschappen van de Libanese organisatie Hezbollah heeft het regeringsleger de laatste maanden op diverse plaatsen terreinwinst geboekt. Redacteur Carolien Roelants in de krant:

“Het eerste jaar van de opstand verloor het regime zo snel terrein aan de oppositie dat wijd en zijd zijn val werd voorspeld. Westerse regeringen riepen al in augustus 2011 op tot Assads vertrek, en verklaarden korte tijd later hun steun voor de Syrische oppositie, „de legitieme partner met wie we willen samenwerken”, aldus Parijs. Maar dankzij de diplomatieke hulp van Rusland en China, die actie in de VN-Veiligheidsraad tegenhielden, en Russische en Iraanse wapens hield Assad stand. Assads bondgenoten zijn onwankelbaar; de politieke oppositie en de rebellen daarentegen werden speelbal van hun buitenlandse sponsors en zijn ineffectief geworden.”

Deze week maakte de Verenigde Naties bekend dat er sinds maart 2011, toen de opstand in Syrië begon, er zeker 100.000 mensen zijn gedood. Elke dag vluchten ongeveer 6.000 Syriërs het land uit, een gemiddelde dat ongekend is sinds de genocide in Rwanda, bijna 20 jaar geleden.

    • Lex Boon