Koeler, zondag opklaringen

De warmte van de afgelopen dagen wordt dit weekeinde verdreven door een wat koelere, luchtsoort. Nederland bevindt zich eerst nog op een scheidingslijn, met enerzijds warme lucht in het oosten en anderzijds iets koelere lucht die opdringt vanuit het Verenigd Koninkrijk. Op de grens tussen beide luchtsoorten ontstaan geregeld pittige onweersbuien die vanuit het zuiden over de Noordzee en ons land.

Tijdens de vroege zondagochtenduren draait de wind naar het zuidwesten en trekken de regen- en onweersbuien langzaam richting het oosten weg. Hierna volgen vanuit het westen brede opklaringen. In de iets koelere lucht stijgt het kwik zondagmiddag tot 22 en 24 graden aan zee en tot 25 graden landinwaarts.

In de nacht naar maandag is het tamelijk helder. Er ontstaat op sommige plaatsen nevel of mist, vooral op plekken waar het ’s ochtends flink heeft geregend. Het koelt uiteindelijk af tot circa 16 graden.

Maandag neemt de zuidwestenwind in kracht toe, aan zee tot soms krachtig (6 Bft). In de middag zijn er stapelwolken en perioden met zonneschijn. Sommige stapelwolken zullen uitgroeien tot een bui, hierbij kan lokaal een klap onweer voorkomen.

Na maandag is het tijdelijk wat rustiger, maar aan het eind van de week lijkt de warmte met zijn onweer weer terug te keren naar onze omgeving.