Kijken: To Tulsa and Back, een documentaire over J.J. Cale

Vandaag werd bekend dat gitarist en songschrijver J.J. Cale (1938), architect van de ‘Tulsa sound’ is overleden. In de documentaire ‘To Tulsa and Back – On Tour With J.J. Cale’ uit 2005 gaat Cale terug naar de oorsprong van de Tulsa Sound.

J.J. Cale tijdens een optreden in Londen in 1994. Foto Hollandse Hoogte / Brian Rasic

Vandaag werd bekend dat gitarist en songschrijver J.J. Cale (1938), architect van de ‘Tulsa sound’, is overleden. In de documentaire ‘To Tulsa and Back - On Tour With J.J. Cale’ uit 2005 gaat Cale terug naar de oorsprong van de Tulsa Sound.

“De film maakt duidelijk dat het relaxte gitaargeluid en de ingetogen zang aansluit bij Cale’s persoonlijkheid: een zeldzaam ontspannen rockmuzikant, wars van pretentie,” aldus het IDFA. In de film vertelt Cale over zijn jeugd, zijn wilde jaren in Californië en het leven als muzikant.

Cale heeft de openbaarheid altijd geschuwd, maar heeft dat voor zijn fans voor deze film opzij gezet. Dat zegt Rocky Frisco, een bevriende muzikant van Cale, in zijn recensie op IMDb. Frisco kan de film aanraden, want deze film laat volgens hem de echte John Cale zien.

“The John Cale I have known since 1957 is the John Cale you will see in this film. Many of the mysteries people have been curious about are made plain, even the true story of where the nickname “JJ” came from. There’s plenty of really good concert footage and some charming episodes of just John, doodling on guitar and singing his songs, in parking lots and back rooms.”

http://www.youtube.com/watch?v=f-9x6dRPzgM

    • Lex Boon