Icedome is ‘veel te ambitieus’ begroot

Almere mag dan net zijn aangewezen als hét schaatscentrum, experts zien nu al een financiële ramp. „Ik zou heel verrast zijn als het lukt.”

Twee artist’s impressions van de Icedome in Almere. Foto ANP

It giet dus echt oan, in Almere. Icedome Almere heeft Zoetermeer en favoriet Thialf verslagen en wordt hét schaatsstadion van Nederland, zo hebben schaatsbond KNSB en sportkoepel NOC*NSF vrijdag bekendgemaakt.

Icedome mag in de periode 2016-2026 jaarlijks het belangrijkste internationale schaatstoernooi organiseren dat aan Nederland wordt toegekend. En Icedome wordt het sportcomplex waar KNSB en NOC*NSF de trainingsprogramma’s voor Nederlandse topschaatsers beleggen.

De strijd is dus beslecht. Maar het financiële plan van Almere blijft vragen oproepen bij deskundigen op het gebied van ijsbaanexploitatie. De bouw van Icedome kost 183 miljoen euro en inkomensposten die daar tegenover staan, zijn volgens hen „veel te ambitieus” begroot. Het runnen van een schaatshal ís al lastig, zeggen zij. Koelinstallaties, nodig voor het juiste klimaat in de hal, vreten energie. En de energieprijzen zijn hoog.

IJsbanen in Nederland moeten vechten om te overleven, faillissementen komen vaak voor. Thialf ging failliet in 1988 en in 2003 bijna opnieuw. Ook ijsbanen in steden als Den Haag en Zoetermeer gingen afgelopen jaren beide twee keer failliet.

Maar Folkert Buiter, initiatiefnemer van Icedome Almere, verwerpt de scepsis over zijn plan. „Denk je nu echt dat ik met ondernemers om de tafel ga om een luchtkasteel te verkopen?” Volgens Buiter zijn er „tachtig à negentig” intentieverklaringen van bedrijven die geld in Icedome willen stoppen. Om welke bedrijven dat gaat, weigert hij bekend te maken. Buiter zegt dat hij genoeg garanties binnen heeft om Icedome „vierenhalf keer” te financieren.

En toch blijft directeur Eugène de la Croix van het Haagse schaatscomplex De Uithof twijfelen. „Echt, ik hoop dat de Almeerse plannen werkelijkheid worden. Het zou een megaprestatie zijn. Maar ik zou heel verrast zijn als het lukt.” Kijk naar de cijfers, zegt hij. „De bouw van Icedome kost 183 miljoen euro. Dat geld moet je lenen. Dan moet je al gauw rekenen op een dikke 18 miljoen euro per jaar aan rente en aflossingskosten, zo leert de praktijk.” Energiekosten komen daar nog bij, „minstens een half miljoen euro per jaar”.

Hoe verdient Icedome Almere die kosten terug? Icedome hoopt vooral te verdienen aan sponsoring (4 miljoen per jaar), horeca (3 miljoen), entreekaartjes voor schaatsrecreanten (4,5 miljoen euro) en aan evenementen als muziekconcerten (1,5 miljoen). De la Croix is zeer sceptisch. „Neem de sponsoring. Die 4 miljoen per jaar haal je in de verste verte niet. Schaatsen is geen voetbal, met wekelijks hoge kijkcijfers op tv.” Ook sportmarketeer Marcel Beerthuizen heeft twijfels. „Zelfs een bedrijf als Ziggo betaalt geen 4 miljoen voor het sponsoren van Ziggo Dome.”

Die anderhalf miljoen voor evenementen is ook te ambitieus, zegt Ron Mulder, die als commercieel adviseur betrokken was bij de totstandkoming van ijsbanen van Calgary tot Nagano. Buiter ziet graag André Rieu optreden in zijn Icedome, maar volgens Mulder is er „niet één schaatsstadion” dat geschikt is voor een groot muziekconcert. „Voor een show à la Rieu moet je je dakconstructie volhangen met licht- en geluidsapparatuur. Maar een schaatsdak kan dat gewicht niet dragen want het bestaat uit een vrije overspanning van een meter of 150.”

Gevraagd naar de moeilijke exploitatie van schaatsbanen, antwoordt Folkert Buiter steevast dat Icedome geen schaatsbaan is, maar een „multifunctioneel sportcomplex”. Maar dat is de Uithof in Den Haag ook, zegt directeur Eugène de la Croix. „Je kunt hier schaatsen, karten, skiën, lasergamen, klimmen, noem maar op. De Uithof behaalt een jaaromzet van 6,5 miljoen euro. Stel, Icedome presteert twee keer zo goed als wij en als alle andere ijsbanen van Nederland. Dan vangen ze 13 miljoen euro. Dat is nog steeds veel te weinig om alleen al de kosten aan rente en aflossing op te hoesten.”

Vrijwel alle ijsbanen in Nederland leunen op overheidssubsidie. „Ook voor Icedome is subsidie van Almere onontkoombaar”, zegt Marcel Beerthuizen. Maar een woordvoerder van gemeente Almere herhaalt wat burgemeester Annemarie Jorritsma keer op keer benadrukt: „Gemeente Almere steunt Icedome niet financieel. Dit is een privaat project.”

Buiter houdt vol dat de financiën in orde zijn. Beerthuizen vraagt zich dan ook af waarom hij er zo „geheimzinnig” over doet. „Dit gaat over een belangrijk schaatsstadion met maatschappelijk belang. Het wekt vertrouwen als je duidelijk bent over de financiën. Speel open kaart. Tenzij je vreest dat openbaarheid nog meer vragen oproept.”

Buiter vindt openbaarheid onnodig: „Dit is een besloten gunning. Mijn bieding staat in een vertrouwelijk rapport, of dat nu is uitgelekt of niet.”

    • Ingmar Vriesema