Ondanks het noodweer houdt de hittegolf nog even stand

Noodweer in de binnenstad van Gorinchem vandaag. Foto ANP / Jeroen Jumelet

De zware regenbuien die vandaag over het land trokken hebben de hittegolf niet weten te verdrijven. Het kwik kwam ook vandaag in De Bilt boven de 25 graden uit. In Nederland is sinds donderdag officieel sprake van een hittegolf, de eerste sinds 2006.

Gemiddeld komt een hittegolf eens in de drie jaar voor, waardoor het redelijk uniek is dat er nu zeven jaar op gewacht moest worden. Mogelijk houdt de hittegolf morgen geen stand. Er stroomt dan iets koelere lucht het land in en de middagtemperaturen zijn naar verwachting lager dan die van de afgelopen dagen. Vannacht trekt opnieuw een storing met onweersbuien over het land.

In de eerste dagen na het weekeinde loopt de temperatuur nog iets verder terug. Voor maandag en dinsdag verwachten de meteorologen licht wisselvallig zomerweer met soms een bui. Vanaf woensdag loopt de temperatuur weer op tot tegen de 30 graden op donderdag en vrijdag.

Vanochtend waarschuwde het KNMI het grootste deel van het land voor extreem weer wegens zware regenval. Het noodweer leidde niet tot grote problemen. De schade bleef beperkt tot blikseminslagen, wateroverlast en enkele omgewaaide bomen.

    • Lex Boon