Hittegolf en code geel

Waterpolo op de Vinkeveense Plassen. De boten fungeren als doelpalen. De keepers zitten gewapend met peddels aan boord.

olle stranden, drukke zwembaden, extra waterverbruik en een brandweer die alert is op natuurbranden. Nederland beleefde deze week de eerste hittegolf sinds 2006.

Zondag al kondigde het KNMI ‘code geel’ af vanwege de aanhoudende warmte. Het RIVM liet het nationaal hitteplan in werking treden: een draaiboek dat vooral regelt dat zorginstellingen extra maatregelen nemen. Donderdag was de hittegolf een feit, na drie ‘tropische dagen’ van minimaal 30 graden en twee ‘zomerse’ dagen van minimaal 25 graden.

Het RIVM riep op extra aandacht te besteden aan „kwetsbare groepen” zoals ouderen en zieken. Bij warm weer overlijden meer ouderen dan normaal.

Ook zijn er elke zomer verdrinkingen. De afgelopen dagen verdronken zeven mensen. Deze zomer zullen naar schatting weer enkele tientallen mensen verdrinken in zee, meren, rivieren en zwembaden.

Naast de hitte was er extreem noodweer. In Limburg en Zuid-Brabant viel dinsdagavond in nog geen drie kwartier 55 millimeter regen – een hoeveelheid die normaal in drie weken valt. Er waren windstoten met snelheden van honderd kilometer per uur. Bomen waaiden om, kelders en straten liepen onder water. Verzekeraars schatten de schade op 7 miljoen euro.

Foto’s Robin Utrecht