Glampingperikelen

Als ik het hardware arsenaal in mijn keuken overzie, is er maar weinig bij waarmee ik zou kunnen of willen kamperen. Dat komt goed uit, want ik heb het niet zo op kamperen. Toch was het leuk om mij eens te verdiepen in de problematiek van de campingkok, die grotendeels van logistieke aard is. Woekeren is hier het trefwoord en dat dan vooral met ruimte en gewicht. Voor de producten hebben we eigenlijk alleen het grote wildplukboek van Edwin Flores nodig.
In de Lux bijlage van de krant bespreek ik een aantal campingkomfoortjes en ik vul dat hier graag aan met een video van twee apparaten plus een intrigerend object van urbansandindians.com, een webwinkel die zich toelegt op glamping.
Glamping staat voor glamour camping, kamperen voor kampeerders die niet in een tent willen en geen beperking hebben van laadruimte en vervoerscapaciteit. Een mooi voorbeeld van een glamping artikel is de eerder op dit blog besproken Dutch Oven, een gewichtige gietijzeren pan voor boven of in het kampvuur waarmee ik lekker thuis gebleven ben om er brood in te bakken. De Dutch Oven heeft mijn leven ingrijpend veranderd omdat ik er -mede dankzij de coaching van niemand minder dan Menno ’t Hoen- achter gekomen ben dat ik er op kinderlijk eenvoudige manier brood in kan bakken dat menig bakker zal doen blozen.

Het was dus met hooggespannen verwachting dat ik de volgende zending van de glampingwinkel tegemoet zag: een Vietnamese barbecue. Een verleidelijk glanzend object dat dankzij een stenen binnenmantel voldeed aan de glampingcode: zwaar, maar leuk. De grill arriveerde met enkel een Vietnamese beschrijving, hoe het apparaat zou moeten werken wist de Rotterdamse afzender ook niet precies. Ook YouTube, dat voor alles een videoverklaring lijkt te hebben, kwam niet verder dan dit bizarre filmpje:


In de ‘Vietnamese barbecue’ zit een luchtschuifje, maar het rooster onderin is van betonijzer en zo wijd dat alles er doorheen valt.
Ik moest terugdenken aan mijn afscheidsdebuut in de kampeerwereld, toen ik een geleende tent pas in het donker op een Italiaanse camping uitpakte en erachter kwam dat er van alles leek te ontbreken om de voddenhoop in een textielchalet om te toveren.
In het geval van de Vietnamese barbecue zou ik met gemak op het verkeerde been gezet kunnen zijn door de bladen Red, Viva en Delicious die ook vielen voor het glanzende tabernakel en het aanprezen in een glamping artikel. Voor de verdenking dat in dergelijke sfeerreportages doorgaans een wereld geschetst wordt die in het echt niet bestaat, blijkt de aanwezigheid van deze Vietnemse barbecue een waterdicht bewijs. ‘Dit Vietnamese kookpotje maakt barbecuën wel heel gemakkelijk’, kirt de Viva. Het tegendeel is waar, want het is helemaal geen barbecue. Ik werd uit de droom geholpen door Sander Overeinder, die een paar van deze blikken naast zijn pop-up restaurant op het Vuurtoreneiland heeft staan. “Om te barbecuën?” vroeg ik belangstellend. “Nee joh, dat zijn komfoortjes om je spullen op warm te houden, ze blijven door dat steen heel lang op temperatuur…’
Meer succes had ik met twee slimme kampeerkooktoestellen, waarvan akte in deze video:

    • Ronald Hoeben