Expeditietje spelen

National Geographic op zoek naar het graf van Dzjengis Khan .

Lost Tomb of Genghis Khan National Geographic, 19.00-20.00 uur

Eindelijk mogen de stoere wetenschappers het verboden gebied van Khan Khentii binnen. Een karavaan van 31 mannen rukt op in onherbergzame Mongools gebied, in oude Russische fourwheeldrives, met elf laptops, grondradar, magnetische survey-apparaten, dertien paarden en vier geiten. Op zoek naar de graftombe van de Dzjengis Khan, de stichter van het enorme Mongoolse rijk in de dertiende eeuw.

Die zou in dat gebied moeten liggen, denken schatjagers al eeuwen. „Gelukkig word je niet meer vermoord als je deze grens over gaat”, verzucht de leider van de National Geographic Expeditie, Albert Yu Min Lin, een Californische ingenieur.

Het valt mee met de geslotenheid van dit heilige gebied. Een gerimpeld vrouwtje doet gewoon de slagboom omhoog. In deze documentaire wordt het drama zo overdreven dat het grappig wordt. Als een auto even vastzit in de modder, meldt Albert Yu Min Lin dat hij zijn verantwoordelijkheid voor de levens van de expeditieleden echt heel serieus neemt. ’s Avonds zingen de Mongoolse expeditieleden liedjes over hun moeders en over oude oorlogen. „Heel diep is dit, vol betekenis en heel spiritueel”, tettert Yu Min Lin er doorheen.

Dit expeditietje spelen levert zowaar nog wat op. Op een ‘heilige plek’ treft de grondradar resten van een vierkant gebouwtje aan. De expeditie heeft alleen een scan-vergunning, ze mogen niks opgraven. Maar dit zou best een tempel kunnen zijn. Misschien wel het graf van Dzjengis Khan! Ja, misschien ook niet. Maar wat geeft het, het was een vrolijke reis.

    • Hendrik Spiering