Duizenden bij uitvaart vermoorde politicus Tunesië

De kist met daarin het lichaam van Mohamed Brahmi wordt, begeleid door duizenden toeschouwers, naar de begraafplaats gebracht. Foto Reuters / Zoubeir Souissi

Duizenden mensen hebben vandaag in Tunis meegelopen in de begrafenisstoet van de donderdag vermoorde oppositiepoliticus Mohammed Brahmi, meldt AP. “Weg met de partij van de Broederschap”, riepen de rouwenden, verwijzend naar de regerende Ennahda-partij. “Het volk eist de val van het regime.”

Het wantrouwen tussen de gematigde islamisten die aan de macht zijn en de oppositie is groot. De laatste eist het aftreden van de regering en verwijt haar dat zij de extremisten in het land niet onder de duim weet te houden, de economie niet op gang krijgt en de overgang naar democratie niet in goede banen weet te leiden.

Het lichaam van Brahmi werd in een militair voertuig naar de Jellaz-begraafplaats gereden, waar de in februari vermoorde oppositiepoliticus Chokri Belaid ook zijn laatste rustplaats heeft.

Stabiliteit wordt bedreigd

Gisteren liet het ministerie van Binnenlandse Zaken weten dat de moord op Brahmi is uitgevoerd door Boubakr Hakim, een bekende militant en wapensmokkelaar die lid is van dezelfde Al-Qaida-cel die verantwoordelijk is voor de liquidatie van Belaid. Brahmi werd getroffen door veertien kogels uit hetzelfde vuurwapen dat voor de moord op Belaid werd gebruikt.

Eerder op de dag ontplofte een bom die was aangebracht onder een auto in de haven van Tunis. Er vielen geen slachtoffers, maar de aanslag toont aan dat de stabiliteit in het land wordt bedreigd. NRC-redacteur Carolien Roelants schreef daar deze week over:

“Sinds de legercoup in Egypte, drie weken geleden, is Tunesië het enige land waar de ‘Arabische lente’ nog een min of meer democratisch pad volgt. Maar op een moment van grote economische problemen en tweespalt tussen seculiere en fundamentalistische partijen over de ontwerpgrondwet vormt de tweede moord op een seculiere politicus een gevaarlijke bedreiging voor de stabiliteit.”

    • Lex Boon