Femen: drie van onze activisten mishandeld en ontvoerd in Kiev

De drie actievoerders van Femen die zouden zijn mishandeld en ontvoerd: Oleksandra Shevchenko, Oksana Shachko en Yana Zhdanova Foto AFP / Femen

Drie actievoerders van de topless opererende vrouwengroep Femen en een fotograaf zijn mishandeld en ontvoerd in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Dat gebeurde bij de voorbereidingen voor een protestactie tegen de Russische president Poetin, die op dit moment een bezoek brengt aan de stad. Dat meldt de organisatie die strijdt voor vrouwenrechten.

Twitter avatar Femen_France FEMEN France Three FEMEN activists Yana Zhdanova, Alexandra Shevchenko, Oksana Shachko & photographer Dimitry Kostukov beaten up & kidnapped in Kiev.

In een bericht op het Russische sociale netwerk Vk.com schrijft Femen dat de vier in het centrum van Kiev in elkaar werden geslagen en vervolgens in een auto werden weggevoerd. De actiegroep heeft geen contact met de vier.

Aan persbureau AFP meldt de politie dat de vier zijn opgepakt wegens ‘onzedelijk gedrag’.

Afgelopen week werd ook een man die Femen adviseert in elkaar geslagen in Kiev. Hij liep kaakbreuken en een hersenschudding op. Femen spreekt van terreur tegen hun organisatie en de aanhangers en verdenkt de Russische speciale diensten, ondersteund door de Oekraïense diensten, van de mishandeling en de ontvoering.

    • Lex Boon