Die oude vertrouwde blauwe stip

Het vlekje rechtsonder, schuin onder de ringen van Saturnus, dat zijn wij. Ruimtesonde Cassini maakte vorige week (19 juli) speciaal een draai om deze foto (1) te nemen.De opname past in een reeks beroemde afstandsfoto’s van de aarde die invloed hebben gehad op het menselijk gevoel van nietigheid. De meest indrukwekkende was de eerste (2). Nooit eerder waren mensen zo ver van de aarde geweest als de astronauten van Apollo 8 die op 24 december 1968 voor het eerst om de maan cirkelden. Het was een oefening voor de beroemde maanlanding een half jaar later. Tijdens een van die rondjes zagen ze de aarde aan de maanhorizon opkomen. De grote half-in-schaduw aarde (3) is gefotografeerd door de bemanning van Apollo 13, op 17 april 1970. Ook de vaagste foto van de aarde (4) is beroemd geworden, vooral door de naam die de vermaarde astronoom Carl Sagan eraan gaf: the pale blue dot, het bleekblauwe stipje. Die foto werd genomen door de sonde Voyager I, die in 1990 terugkijkt naar zijn vertrekpunt. Nooit was een menselijk instrument verder weg geweest, 6,5 miljoen kilometer van de aarde. De strepen zijn vertekeningen door zonlicht en door de extreme vergroting. Onze planeet is hier 0,12 pixel groot.