De nieuwe mode: technologie op het lichaam

Een bril waarmee je filmpjes kunt maken of een horloge waarop je berichten kunt lezen. Na het succes van de smartphone richten grote technologiebedrijven en elektronicamakers zich op de volgende gadgetmode: die van apparaten die op of aan het lichaam gedragen worden, wearable tech in vaktermen.

Google bereidt zich voor op de massaproductie van zijn projectiebril, Google Glass. De drager kan met losse handen foto’s en filmpjes maken, of berichten van zijn telefoon lezen via een projectiescherm voor het rechteroog. Privacyorganisaties hebben echter twijfels over een bril waarmee mensen elkaar ongezien kunnen bespieden. Dat zou een Europese introductie kunnen vertragen.

Minder omstreden is de iWatch, de draagbare gadget waarmee concurrent Apple naar verluidt in 2014 op de markt komt. Het is een horloge dat rechtstreeks in verbinding staat met een iPhone en updates van de telefoon doorgeeft.

Een rapport van onderzoeksbureau ABI Research schat dat er in 2018 jaarlijks 485 miljoen wearable tech-apparaten over de toonbank zullen gaan.

    • Marc Hijink