Camping koken

Ronald Hoeben selecteert 9 apparaten en vindingen voor de buitenkooksport.

In de Campingaz Bistro (40 euro) zit het gastankje verstopt. Voor de verschillende merken gastankjes zijn verloopnippels die het verwisselen van bijvoorbeeld Coleman en Campingaz mogelijk maken.

Sinds mijn eerste en laatste kampeervakantie, waarin ik er op een Italiaanse camping pas achter kwam dat mijn geleende tent een muf ruikende lappenhut was met een te klein grondzeil en te weinig tentstokken, heb ik het campingwezen de rug toegekeerd. Ik voelde dan ook altijd een oprecht mededogen met de overbuurman wanneer ik hem en zijn familie in een volgeladen stationcar op kampeervakantie zag vertrekken. Tot hij mij vertelde hoe hij zijn tent opzette: een stekker in de aansteker van zijn Volvo en een elektrische pomp blies lucht in de spanten van de tent die binnen een paar minuten in een waterdichte vakantiebungalow veranderde.

Maar hoe primitief of luxe je ook kampeert, er moet gegeten en geslapen worden. Een bed laat zich oprollen, maar om te koken is hardware nodig. En die is voor alle takken van de buitenkooksport verschillend. De ‘autokampeerder’ wil graag opvouwbaar en stapelbaar. Wie zelf moet sjouwen, zoekt het in lichtgewicht en ruimtebesparend en wie ook nog klimt, wil alleen de allerkleinste survivalspullen.

Van de Coleman Campstove en de espresso op de Optimus is een video te zien op nrc.nl/koken.