Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkeer en infrastructuur

Belastingdienst vraagt gegevens parkeerautomaten op

Met de opgevraagde gegevens kan de Belastingdienst controleren of leaserijders niet méér privékilometers maken dan ze via hun rittenadministratie opgevenFOTO: FREEK VAN DEN BERGH
Met de opgevraagde gegevens kan de Belastingdienst controleren of leaserijders niet méér privékilometers maken dan ze via hun rittenadministratie opgevenFOTO: FREEK VAN DEN BERGH Foto ANP / Freek van den Bergh

De Belastingdienst heeft alle parkeergegevens over 2012 opgevraagd van mensen die bij een parkeerautomaat op kenteken parkeerden. Dit is opmerkelijk, want het verantwoordelijke Servicehuis Parkeren (SHPV) garandeert parkeerders juist dat alle ingevoerde kentekens na acht weken worden gewist, meldt NRC Handelsblad vandaag.

Met de gegevens kan de Belastingdienst controleren of leaserijders niet méér privékilometers maken dan ze via hun rittenadministratie opgeven. Op de website van het SHPV, verantwoordelijk voor het Nationaal Parkeer Register (NPR), staat dat “de kentekens van geregistreerde parkeerrechten na acht weken” worden “gewist”. Dat blijkt niet het geval. Ze worden bewaard en kunnen later alsnog opnieuw aan de transactiegegevens worden gekoppeld.

Gegevens niet verwijderd, maar ‘versleuteld’

In een reactie zegt woordvoerder Naomi Woestenenk dat de kentekens na acht weken niet worden verwijderd, maar “versleuteld”. “Ze kunnen weer worden ontsleuteld en zijn dan opnieuw te koppelen aan tijd en plaats”, aldus Woestenenk. Volgens haar zijn de gegevens over 2012 enkele maanden geleden opgevraagd door de Belastingdienst. Een woordvoerder van die dienst kon dat gisteren nog niet bevestigen.

Op de website van het NPR staat dat alleen gemeenten, private parkeerbedrijven en ‘serviceproviders mobiel parkeren’ toegang hebben tot de gegevens van hun eigen klanten. Over de Belastingdienst wordt niets gemeld. In combinatie met gegevens van de Rijksdienst voor het Wegverkeer, die bij het NPR betrokken is, kan de Belastingdienst zien wie wanneer en waar parkeerde. Het College Bescherming Persoonsgegevens zegt niet betrokken te zijn geweest bij de inrichting van het NPR.

Tientallen gemeenten zijn aangesloten bij het NPR, vaak voor het afrekenen via de mobiele telefoon. In het NPR kunnen controleurs zien of er is betaald. Amsterdam is deze maand volledig overgestapt op kentekenparkeren. Bezoekers van de stad voeren hun kenteken in op een parkeerautomaat, een bonnetje achter de voorruit is niet meer nodig.