Anne wist dat het goed zat

Fotograaf Ad Nuis en auteur Arthur van den Boogaard maken eens in de twee weken een foto ‘opnieuw’ en belichten de tijd ertussen.

Projectmanager Anne Aantjes (33) zat zomer 1987 samen met zijn toekomstige vrouw Maartje Lodder (33) in een bootje in het Smoutjesvliet; een boezem in hun beider geboortedorp Goudriaan.

„We waren altijd samen. Vanaf ons vierde speelden we met elkaar. Al begon het eigenlijk al bij onze doop in de protestantse kerk in Ottoland. Ons beider ouders kerkten daar en toevallig werden we in dezelfde dienst gedoopt: huilend omdat de dominee nogal scheutig met water was. Halverwege de basisschool werd de relatie concreet. Een klasgenootje vroeg of wij verkering hadden. Daarop wisten we geen antwoord. Maar eenmaal thuis stelden we ons dezelfde vraag en toen zeiden we: ja, wij willen verkering. Het was een vaststelling van een vanzelfsprekendheid. Daarna speelden we gewoon verder. De verliefdheid met kusjes groeide op de basisschool met de eerste echte kus op een feestje in de brugklas in de schuur bij Barbara. We schreven elkaar lange liefdesbrieven. Dat bleef zo op de middelbare school, de Willem de Zwijger in Schoonhoven. Maar in de tweede klas koos Maartje voor vwo en ik havo. Er kwam een verwijdering. En op een dag kreeg ik een brief van Maartje waarin stond ‘dat het toch maar uit moest zijn’. Het was onverwacht. Ik vond het vervelend, al duurde het liefdesverdriet niet lang. Ik wist dat het gevoel onveranderd was: gewoon goed. Ondanks dat we eigen levens leidden bleef dat zo. We hebben zelfs nog gezoend op de avond dat Seedorf een strafschop miste op het EK 1996. Daags daarna stuurde ik een brief met ‘dat het iets eenmaligs was’. We gingen lang onze eigen gang: Maartje pedagogiek studeren in Utrecht, ik bedrijfseconomie. Door de Christelijke jeugdvereniging Samen Horen in Goudriaan bleef er contact. In 2003 werd dat intensiever door een gezamenlijk georganiseerde reis. En op 12 december zoenden we en hadden we weer verkering. Dit keer ging ik na twee weken op mijn knieën en zei: ‘Lieve Maartje, mag ik je ooit ten huwelijk vragen?’ Ze lachte. Inmiddels hebben we twee kinderen.”

U kunt zelf ook een foto insturen. Nuis en Van den Boogaard nemen contact op als uw foto ‘opnieuw’ gemaakt wordt. Stuur aan: opnieuweenfoto@gmail.com