Amerikaanse beeldhouwer Walter De Maria (77) overleden

Apollo's Ecstasy (1990) van Walter De Maria, uit de collectie van het Stedelijk Museum. Foto Hollandse Hoogte

De Amerikaanse beeldhouwer Walter De Maria is afgelopen donderdag op 77 jarige leeftijd overleden na een hartaanval. Dat heeft zijn studio gisteravond bekendgemaakt. Zijn bekendste werk is Lightning Field, een veld in de woestijn van New Mexico waar hij in 1977 400 roestvrijstalen masten van meer dan 4 tot 8 meter hoog plaatste. Als het onweert, slaat de bliksem er met een woeste schoonheid in.

De Maria was al in de jaren zestig de eerste die voor landschapskunst dergelijke afgelegen plaatsen uitkoos. Excursies naar Lightning Field zijn nog altijd populair. De Maria exposeerde zijn kunst veel minder graag in musea, al waren er grote exposities van hem in onder meer Boijmans Van Beuningen (1984), waar hij een vloersculptuur maakte van 75 glimmende roestvrij stalen staven. Dat kunstwerk, genaamd A Computer Which Will Solve Every Problem in the World / 3-12 Polygon, is op dit moment te zien op de Biënnale van Venetië.

In 1968 vulde De Maria een galerie in München met aarde. Iets dat hij later herhaalde in New York waar deze Earth Room nog steeds te zien is in Soho.

De Maria was ook muzikaal en drumde in de rockband The Primitives met Lou Reed en John Cale die korte tijd later The Velvet Underground zouden oprichten. Walter De Maria hield niet van publiciteit en vermeed interviews en fotografen zo veel mogelijk

    • Dirk Limburg