‘Alle excuses zijn misplaatst als je doorrijdt na een ongeval’

Anton Rog vloog maandag in de rechtszaal de man aan die zijn zoon had doodgereden. „Die Bulgaar zit te liegen en te bedriegen en dan heeft hij zogenaamd spijt.”

De ouders van Donnie hebben de naam die hij zichzelf gaf op hun armen getatoeëerd.

‘Rogmaster’ staat er in sierlijke letters op de onderarmen van Anton en Miranda Rog. Het is de bijnaam die hun 13-jarige zoon Donnie voor zichzelf had bedacht. Hij gebruikte die onder meer bij computerspelletjes. Donnie werd op 9 juli 2012 ’s avonds aangereden op de Van Boetzelaerlaan in Den Haag toen hij op zijn fiets van de Chinees naar huis reed. Hij overleed de volgende dag aan zijn verwondingen. De automobilist reed door en liet de jongen op straat liggen. Later op de avond meldde hij zich bij de politie.

Donnie was helemaal gek van voetbal, vertellen Anton (37) en Miranda (34) Rog in hun huis in een Scheveningse volksbuurt. Hij was volgens zijn ouders een talent, clubs uit het betaald voetbal toonden interesse. Donnie was een sociale en lieve jongen, maar kon ook een „Pietje Bell” zijn, zegt Anton. „We hadden af en toe wel wat met hem te stellen. Maar hij vertelde het altijd eerlijk als hij kattekwaad had uitgehaald, Donnie kon niet tegen onrecht.”

Dat geldt ook voor zijn ouders. Zij voelen zich slachtoffer van een „justitiële dwaling”. Afgelopen maandag eiste het Openbaar Ministerie 240 uur werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden tegen Milen Y. (21), die ervan wordt verdacht Donnie met zijn auto te hebben geschept. Ook vroeg de officier van justitie om een rijontzegging van drie jaar.

Op basis van onderzoek en proeven schat de officier dat Y. tussen de 65 en 75 kilometer per uur moet hebben gereden. Maar volgens de officier kan niet bewezen worden dat de verdachte van Bulgaarse afkomst zich heeft bezondigd aan ‘roekeloos rijgedrag’, onder meer vanwege het ontbreken van remsporen. Justitie ziet de aanrijding als een ‘noodlottig ongeval’. Een werkstraf van 240 uur met een voorwaardelijke celstraf en een rijontzegging zou dan niet aan de lage kant zijn.

De ouders van Donnie denken daar anders over. Anton: „Je weet dat de straffen in Nederland belachelijk laag zijn, maar zó laag?” Hun zoon zijn ze kwijt en de man die daar verantwoordelijk voor is moet 240 uur „borden wassen”. De man die na de aanrijding doorreed. De man die pas zeven maanden na de aanrijding een excuusbrief stuurde. Excuses die zij niet hebben geaccepteerd. Anton: „Hij heeft de brief gestuurd nadat duidelijk was geworden dat hij zou worden vervolgd. Zijn advocaat heeft hem vast verteld dat hij dat moest doen. Hoe dan ook: als je doorrijdt na een ongeval zijn alle excuses misplaatst, dan hoef je bij mij niet meer aan te komen.”

Y. stelt dat hij niet te hard heeft gereden, maar dat gaat er bij de ouders niet in. Miranda laat foto’s zien van Donnie in het ziekenhuis. „Dat soort verwondingen krijg je niet bij 50 kilometer per uur”, zegt zijn vader. „Donnie had een verbrijzelde enkel en onderbeen, die jongen was helemaal kapot. Als je een zebrapad nadert, neem je gas terug. Die Bulgaar heeft gewoon roekeloos gereden.” Y. heeft tot juli 2012 vijftien snelheidsovertredingen begaan. Na het fatale ongeval kreeg hij nog eens elf boetes voor te hard rijden en afgelopen december was hij betrokken bij een aanrijding.

Bij het horen van de eis vond Anton het al moeilijk om te blijven zitten. Toen de advocaat van de verdachte vervolgens namens haar cliënt excuses aanbood, kon hij zich niet langer beheersen. „Die Bulgaar zit in de rechtszaal te liegen en te bedriegen en dan heeft hij zogenaamd spijt. Als je dat hoort, wil je maar één ding, die jongen zijn verdiende straf geven.”

Anton vloog de verdachte aan. Op tv-beelden is te zien hoe Y. door meerdere mensen wordt belaagd. Te horen is hoe Miranda de verdachte dood wenst. Na een onderbreking werd de zitting zonder publiek voortgezet. Anton heeft geen spijt van zijn actie. „Ik zou het morgen weer doen.” Hij gelooft dat zijn zoon trots op hem zou zijn. „Normaal ben ik geen vechtersbaas, maar ik wilde de mensen wakker schudden. De straffen zijn veel te laag, er moet echt wat veranderen. Al help ik maar die paar mensen die iemand verliezen door een aanrijding.” Anton zegt uit het hele land steunbetuigingen te hebben ontvangen.

Miranda plaatste dinsdagavond een foto van de verdachte op Facebook, die ze op de pagina van Y. had gevonden. Ze wil met de foto bewijzen dat hij drugs gebruikt. „Volgens justitie doet hij dat niet, maar op de foto rookt hij een joint. Die foto is acht weken na de dood van Donnie gemaakt. Hij was toen kennelijk niet erg met zijn dood bezig.” Website GeenStijl nam de foto over. Op internet ontstond een heksenjacht op de verdachte. De politie inventariseert de bedreigingen aan het adres van Y.

De ouders van Donnie vinden dat de verdachte dat heeft verdiend. Miranda: „Die Bulgaar zit een show op te voeren dat hij zo’n spijt heeft. Maar ondertussen kom ik op internet foto’s tegen waarop hij blowt, drinkt en feest aan het vieren is. Je wilt dat hij ook de pijn voelt die wij voelen, ook al is het maar een beetje.” Anton hoopt dat Y. voor altijd bang blijft. „Die jongen zegt dat hij verder wil met zijn leven. Dat willen wij ook, maar dit kunnen we niet afsluiten. Je staat ermee op en gaat ermee naar bed.” Sinds het ongeluk werken Anton en Miranda allebei niet meer. Ze zijn bang dat hun 4-jarige dochter Chelsey er een trauma aan overhoudt. Tot nu toe snapt ze volgens haar moeder nog weinig van de dood van Donnie.

De ouders verwachten niet dat de uitspraak hoger uitvalt dan de eis. Ze zijn daarom niet van plan om op 2 augustus naar de rechtbank te gaan. Anton: „Moet ik dan aanhoren dat hij 220 in plaats van 240 uur werkstraf krijgt? Al krijgt hij maar een jaar. Dan heeft hij tenminste de tijd om na te denken wat hij heeft aangericht. Als de rechter toch een jaar gevangenisstraf oplegt gaat hier de vlag uit en geven we een straatfeest.”

    • Brian van der Bol