Ajax verslaat AZ in verlenging en wint Johan Cruijff Schaal

Aanvoerder Siem de Jong met de schaal.
Aanvoerder Siem de Jong met de schaal. Foto ANP / Olaf Kraak

In de traditionele seizoensopening heeft Ajax met veel pijn en moeite de Johan Cruijff Schaal gewonnen. In de Amsterdam Arena was de landskampioen na verlenging met 3-2 te sterk voor bekerwinnaar AZ. Aanvoerder Siem de Jong bezorgde Ajax, dat na 67 minuten tegen een 2-0 achterstand aankeek, in extra tijd de overwinning.

Ajax won de eerste prijs van het seizoen voor het laatst in 2007. De hoofdstedelingen wisten overigens nog nooit kampioen te worden na in hetzelfde seizoen de Johan Cruijff Schaal te hebben gewonnen.

AZ met 2-0 voor

In de eerste helft viel er in Amsterdam weinig te genieten. Ajax domineerde maar creëerde weinig kansen, terwijl AZ af en toe via een counter gevaarlijk werd. Christian Eriksen en debutant Bojan Krkic kwamen met subtiele doelpogingen het dichtst bij een Amsterdamse treffer. AZ’er Viktor Elm zag een kopbal via Ajacied Niklas Moisander bijna het doel in verdwijnen.

Ook in de tweede helft wist AZ Ajax vooral met counters schrik aan te jagen. Het was dan ook weinig verrassend dat de Alkmaarders tot de openingstreffer kwamen via een rappe tegenaanval. Johann Berg Gudmundsson scoorde op aangeven van Roy Beerens de 1-0.

Nadat Esteban een doelpoging van Viktor Fischer had gekeerd, kwam AZ er opnieuw uit via een counter. Nadat de prima spelende Beerens op Toby Alderweireld schoot kwam de bal voor de voeten van Aron Johannsson, die simpel kon binnenschieten. Via een eigen goal van Jeffrey Gouweleeuw had Ajax daarna echter al weer snel een aansluitingstreffer te pakken.

Ook de gelijkmaker liet niet lang op zich wachten. Esteban had geen adequaat antwoord op een afstandspoeier van Alderweireld. Kolbeinn Sigthorsson bleek een scherpe spits en tikte de 2-2 binnen. De IJslander en Daley Blind kregen in het vervolg nog behoorlijke kansen, maar vonden AZ’ers op hun weg.

Siem de Jong maakt winnende

In de verlenging die volgde maakte AZ’er Maarten Martens na bijna een jaar afwezigheid zijn rentree. Zijn ploeggenoot Willie Overtoom ging even later onderuit in het Amsterdamse strafschopgebied en vroeg om een penalty. De arbiter wilde daar echter niet aan. Even later vroeg Markus Henriksen ook tevergeefs om een strafschop.
Aanvoerder Siem de Jong kopte de landskampioen op aangeven van Eriksen naar een 3-2 voorsprong. De voor Bojan ingevallen jongeling Lucas Andersen kreeg daarna nog een grote kans maar stuitte op Esteban. (Novum)