Witte Huis wil twee gevangenen Guantánamo Bay overplaatsen

Mensen die willen dat de omstreden gevangenis wordt gesloten dragen borden bij zich en foto's van gevangenen, terwijl ze luisteren naar een lezing van het gerechtelijke comité van de Senaat. Foto AFP

De Verenigde Staten willen twee gevangenen uit de controversiële gevangenis Guantánamo Bay in Cuba naar Algerije overplaatsen. Dat heeft het Witte Huis zojuist bekendgemaakt. President Obama probeert nog steeds om de militaire gevangenis te sluiten.

De woordvoerder van het Witte Huis, Jay Carney, zegt dat Obama wil dat het Congres zijn poging om de gevangenis te sluiten steunt. Het Congres heeft hem tot nu toe vooral tegengewerkt. Daardoor is Obama een van zijn belangrijkste verkiezingsbeloftes in 2008 nog steeds niet nagekomen.

Obama zit voorlopig nog aan Guantánamo Bay vast

De terreurgevangenis is nu elf jaar in gebruik en volgens Obama “duur, inefficiënt” en “schaadt” de gevangenis “het internationale aanzien”. De oneindige detentie van 166 mensen is volgens Obama niet zoals Amerikanen zijn. Sinds een groot deel van hen in hongerstaking is, heeft hij de druk om het complex te sluiten opgevoerd. Maar sluiten is niet makkelijk, schreef onze correspondent Guus Valk eerder in NRC Handelsblad:

“De onmogelijke weg is om een verzoek te doen aan het Congres om Guantánamo Bay te sluiten. Het verzet daartegen is groot, ook onder Democratische Afgevaardigden die in hun district niet de naam willen hebben dat ze terroristen hebben vrijgelaten. Kansrijker is Obama als hij zich niet op het cellencomplex richt, maar op de gevangenen. Hij kan aansturen op hun vrijlating, of op hun berechting. Als alle gevangenen weg zijn, maar de gevangenis formeel nog bestaat, heeft hij ook zijn doel bereikt.”

Maar daarbij zijn volgens Valk ook veel praktische bezwaren, zoals dat veel gevangenen uit Jemen afkomstig zijn. Obama heeft in 2009 verboden om gevangenen naar Jemen te sturen, nadat de in Jemen gerecruteerde Umar Farouk Abdulmutallab een mislukte aanslag op een vliegtuig had gepleegd.

    • Mirjam Remie