‘We hadden graag zorgvuldiger gekozen’

Almere krijgt de nieuwe schaatstempel. De rechter dwong KNSB en NOC*NSF tot een snel besluit. „Ik heb altijd gezegd: ik wil geen luchtkasteel.”

Ireen Wüst viert haar Europese titel allround in Thialf, Heerenveen. De schaatsbond kiest voor Almere als nieuw schaatscentrum. Foto AP

Hij had een „zetje” nodig van de rechter, maar nu heeft hij de knoop doorgehakt. Doekle Terpstra, voorzitter van schaatsbond KNSB, kiest samen met het bestuur van sportkoepel NOC*NSF voor Icedome Almere als dé locatie voor het Nederlandse topschaatsen in de komende jaren. De rechter had bond en koepel verplicht om uiterlijk deze week met een besluit te komen.

Waarom Almere, en niet Heerenveen of Zoetermeer?

„We hebben een advies liggen van een beoordelingscommissie die zich over de drie plannen heeft gebogen. Een zwaarwegend advies, dat er al in mei lag. Die commissie koos Almere. Wij, KNSB en NOC*NSF vonden dat advies, sporttechnisch gezien, meteen al solide. Maar we vonden ook dat het plan financiële grondslag miste. Daarom wilden wij een aanvullend financieel onderzoek doen. Het vervolg is bekend: het advies van die beoordelingscommissie lekte uit, Almere verzette zich tegen ons besluit voor een aanvullend onderzoek, en haalde zijn gelijk via de rechter. Dit is Nederland, en wij hebben de rechter te volgen.”

Voelde u zich nog vrij in uw keuze?

„We hadden onze keuze zorgvuldiger willen maken. Ik heb altijd gezegd: ik wil geen luchtkasteel, ik wil een solide plek voor een topsporttrainingsprogramma. Daar gaat het ons om. Een accommodatie voor topschaatsers, met het hele jaar ijs. Zodat we goed de toekomst tegemoet kunnen.”

U heeft binnen de procedure toch financieel onderzoek naar de drie kandidaten verricht, en de Almeerse plannen goedgekeurd?

„Dat was niet genoeg. Wij als KNSB en NOC*NSF kenden niet alle financiële informatie. Het financiële onderzoek hadden we immers, voor de zorgvuldigheid, uitbesteed aan een ‘trusted third party’, adviesbureau Hypercube. Die informatie was voor ons niet toegankelijk.”

Dat is toch merkwaardig? Dat u als opdrachtgever geen inzage had in de financiële plannen?

„Dat zijn allemaal zaken voor achteraf, voor de evaluatie. Maar ik wil als toekenner van de gunning simpelweg weten: waar is dit plan op gebaseerd? Als ik intentieverklaringen zie van geldschieters, zonder handtekening, wat betekent dat dan?”

Maar hoe kan die belangrijke financiële informatie voor u als opdrachtgever nu niet toegankelijk zijn geweest?

„Het probleem ontstond toen het advies van de beoordelingscommissie uitlekte. Hypercube, het adviesbureau, had het vertrouwelijke rapport naar alle kandidaten gestuurd. Buitengewoon onzorgvuldig, hoe dat is gegaan. Ja, en toen heeft waarschijnlijk een van de verliezende kandidaten, dus Zoetermeer of Heerenveen, het rapport laten uitlekken. Dat begrijp ik wel.”

Toen wist iedereen dat uw commissie Almere had aanbevolen.

„Ja, en toen ontstond de dynamiek in de media, die niet te beheersen viel. Er ging een enorme golf van publiciteit door Nederland heen. Dat is betreurenswaardig, want we waren graag de regisseur gebleven.

Als het rapport niet was uitgelekt, had u dan zonder problemen het aanvullende financieel onderzoek kunnen?

„Dat is allemaal ‘what if’.”

Feit is dat u nu niet de financiële zekerheid heeft over Almere heeft die u verlangt. Bent u er gerust op dat dit de juiste keuze is?

„Dat zal de tijd moeten leren. Wij hadden graag die financiële toets gedaan vóór ons eindoordeel. Maar de rechter wilde het andersom. Eerst de uitspraak, dan verder kijken naar de financiële onderbouwing.”

De gunning aan Almere is voorlopig. Is er een kans dat Icedome de gunning alsnog misloopt?

„Nee, we hebben gekozen voor Almere. Maar Heerenveen en Zoetermeer kunnen bezwaar aantekenen voor het besluit definitief wordt.”

Krijgt Almere nu alle belangrijke schaatswedstrijden?

„Nee. Er zal elk seizoen in elk geval één internationale schaatswedstrijd plaatsvinden. De andere wedstrijden kunnen ook in Thialf of Zoetermeer worden verreden.”

    • Ingmar Vriesema