VS: we zullen niet de doodstraf eisen tegen Snowden

Een televisiescherm in een café op het vliegveld van Moskou (waar Snowden zich nog altijd bevindt) laat de voormalige NSA-medewerker Edward Snowden zien.
Een televisiescherm in een café op het vliegveld van Moskou (waar Snowden zich nog altijd bevindt) laat de voormalige NSA-medewerker Edward Snowden zien. Foto Reuters / Tatyana Makeyeva

De Verenigde Staten zullen niet de doodstraf eisen tegen klokkenluider Edward Snowden, zelfs niet als er nog meer aanklachten tegen hem bijkomen waarvoor de doodstraf kan worden geëist. Ook zal hij niet worden gemarteld. Dat heeft minister van Justitie Eric Holder in een brief geschreven aan de Russische regering, meldt persbureau AP.

De brief dateert van 23 juli. Volgens Holder volgt de brief op nieuwsberichten dat Snowden, voormalig medewerker van de NSA die geheime informatie over het geheime surveillanceprogramma PRISM lekte, tijdelijk asiel heeft aangevraagd in Rusland. Hij zou daarbij hebben gezegd dat als hij wordt teruggestuurd naar de VS, hij gemarteld wordt en mogelijk de doodstraf krijgt.

De brief is verzonden naar Alexander Vladimirovich Konovalov, de Russische minister van Justitie. The New York Times heeft een kopie van de brief in bezit.

Er waren eerder deze week berichten dat Snowden het vliegveld van Moskou, waar hij sinds 23 juni verblijft, zou verlaten. Hij zou daarvoor papieren hebben ontvangen. Maar zijn advocaat sprak dat later op de dag tegen. Mogelijk trokken de Russische autoriteiten hun toestemming onder druk van de VS in. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken had gebeld met zijn Russische ambtgenoot Lavrov en gewaarschuwd voor consequenties als Rusland hem zou toelaten.